HOBBYMANIE(5)

Pěstujeme rajčata: Nenechte je bez listí, jinak budou chutnat jako ty z obchodu

Proč vlastně mají rajčata, koupená v obchodě, tak nevýraznou chuť? „To je dáno tím, že se velkopěstitelé specializují jenom na několik málo odrůd, jejichž plody dozrávají současně,“ vysvětluje Stanislav Hecht. Je odborníkem na slovo vzatým, protože kromě jiného pěstuje na 100 druhů této velmi oblíbené zeleniny. „V podstatě jde o odrůdy, jejichž plody nikdy doopravdy plně nedozrají, tzv. long shelf life rajčata,“ říká.

Svá rajčata venčíte? Pak pozor na plíseň bramborovou!

Vedro, pak naopak vytrvalé deště. Ideální počasí na to, aby vaše rajčata, která v této době kvetou a některé odrůdy i zrají, chytla plíseň bramborovou, To v případě, že je pěstujete tak říkajíc „pod širákem“.
Jistě, ne každý má možnost jim udělat stříšku nebo je mít v pařníku či skleníku, kdy jsou chráněna. Co s tím? Nebojte se moderní chemie. Ta má jen třídenní ochrannou lhůtu, takže do plodů se nedostane. V opačném případě počítejte s tím, že vám tahle plíseň úrodu absolutně zdecimuje…

Rajčata bez listí? Budou i bez chuti!

Jednou z častých chyb, kterou amatérští pěstitelé dělají, je to, že rajčata nezaštipují. Pak se vám sice rozrostou někdy do obřích rozměrů, jenže plody budou maličké. Jak na to? Ponechte jen hlavní větvičky. Pokud raší u hlavního stonku další, vyštípněte je.
Další chybou, kterou pěstitelé často dělají, je to, že rostlinu v období sklizně prakticky úplně odlistí. Plody sice „nabudou“ a rychleji dozrají, ale pozor: „Listy fotosyntézou vytvářejí všechny látky, které pak najdete v plodech. Takže nejsou-li listy, jsou rajčata vlastně jen vodnaté koule bez výrazné chuti,“ upozorňuje Stanislav Hecht.
I v době, kdy rajčata zrají, samozřejmě stále odstraňujte suché listy a hlavně nahnilá rajčata. Důležité je udržovat záhon bez plevelů. „Rostliny zakracujte ve výšce cca 1,5-2 metry (podle velikosti), aby stihly dozrát i poslední plody a odstraňujte také spodní listy vždy po sklizený vijan,“ doporučuje Hecht.

Nejlepší odrůdy sice málo plodí, ale stojí to za to!

Že jste po půl roce pěstitelského snažení zklamaní nepříliš valnou chutí vašich rajčat? „Je smutné, že až na pár výjimek u nás běžně nejsou k dispozici semena těch nejchutnějších odrůd,“ konstatuje Hecht.  Podle jeho soudu je to tím, že taková rajčata málo plodí a je tedy o ně malý zájem. „Jenže obvykle mají takové odrůdy sice maximálně 6 rajčat, ale zato zase hodně velikých,“ podotýká.
Z vlastní zkušenosti přitom ví, že právě takové odrůdy mají špičkovou chuť.  Dnes jsou třeba v Itálii velmi populární zelená rajčata. Jsou i ve zralosti zelená s jen lehkým nádechem třeba do žluté. Ta jsou mimochodem jedna z nejchutnějších, stejně jako rajčata „tygrovaná“ Ta mají pruhy více barev či odstínů. A masitá rajčata, ta jsou chuťové přímo excelentní.

Napsat komentář