HOBBYMANIE(5)

Extrémní mazlíčci: Principála Joo milují šelmy i hadi

Třítunového hrocha Davídka vodil na tenkém provázku jako kůzlátko. Levhartice Novinka zase krutě žárlí na jeho manželku. Principál Jaromír Joo je proslulý tím, že ho poslechne snad každý živočich na světě. „Já se ale nepovažuju za krotitele. Snažím se jenom zvířata pochopit a získat si jejich přátelství,“ tvrdí o sobě muž, který pokračuje ve více než 200 let staré cirkusácké tradici svých předků.

Ten, který spí s levharticí…

Zkrotit levharta a ještě po něm chtít, aby dobrovolně vystupoval v manéži před stovkami lidí? To považovali zoologové i kolegové v oboru za naprosto nemožné. Tahle šelma má údajně zcela nezkrotnou povahu.

Jenže Jaromírovi Joo se to podařilo a odborníci dnes jenom kroutí hlavou. Právě levhartice Novinka si k němu například vytvořila přímo milostný vztah. Jak by ne, vždyť s ní třeba celý týden noc co noc spal v její kleci! Jeho ženu Marcelu jako správná milenka nenávidí a kdyby mohla, nejraději by ji zakousla…

Nesmíte projevit strach, říká krotitel

Jaromír Joo se ale umí spřátelit i z mnoha dalšími podle odborníků zcela nezkrotitelnými zvířaty. Ať už zmíněný hroch Davídek, nebo třeba hadi, krokodýli nebo dokonce dikobrazi!

Jeho chloubou je ale smečka ussurijských tygrů. Svým odchovem těchto vzácných šelem se už proslavil po celém světě. Ve volné přírodě jich přitom žije už jen asi 400.

I tihle krasavci k němu mají zvláštní vztah. Samice se chovají jako kočky domácí, obrovský samec Borneo se zas s klidem nechá tahat za ocas. „On to má ale se mnou samozřejmě těžké, ve svém harému by měl být jednička. Respektujeme mě, ale nesmí ze mě vycítit ani náznak strachu. Stačilo by, kdyby se po mě jenom ohnal tlapou a moje hlava by odlítla hodně daleko,“ uvažuje Joo.

Text: Jaroslav Volný

Foto: autor a archiv Jaromíra Joo

Máte doma také nezvyklého mazlíčka? Potom neváhejte a seznamte s ním i ostatní čtenáře! Natočte ho na video nebo nafoťte, připojte svůj příběh i rady, jak takové zvířátko  chovat a vše pošlete na adresu redakce@hobbymanie.tv Nejzajímavější příspěvky odměníme!

Napsat komentář