HOBBYMANIE(5)

Fascinující osvěžení: Pestrobarevný melounový dort

Dortík je to sice poněkud náročný, ale veškeré vynaložené úsilí dokonale vyváží báječná chuť. Sami jsme ho otestovali na několika „pokusných králících“ a všechny mile překvapil. Doslova šokoval. Nezbývá tedy než konstatovat, se hodí i na nejnáročnější druh letní oslavy, kde zazáří coby skvělé osvěžení. Podává se totiž dobře vychlazený; proto se do jeho přípravy pusťte v patřičném předstihu, nejlépe den dopředu. A pokud nejste příliš na sladké, potom množství cukru do náplně upravte dle cukernatosti použitých melounů. Některé jsou doslova přesladké, zatímco jiné téměř bez chuti…

Co budete potřebovat pro pestrobarevný melounový dort:
Nepečený základ: 80 g cukrářských piškotů, 30 g strouhaného kokosu (mohou libovolné jemně nastrouhané ořechy), 80 g másla, 3 lžíce rybízového džemu; pečená vložka: 100 g másla, 60 g krupicového cukru, 2 vejce, 120 g hladké mouky, 1 sáček zeleného cukrářského želé v prášku, 1 lžička kypřicího prášku do pečiva; smetanová náplň: 450 g dužniny různých druhů melounu, 50 ml citrónové šťávy, 5 lžic melounové vodky (není podmínkou), 12 plátků želatiny, 5 lžic vody, 500 g bílého jogurtu, 100 g moučkového cukru, 200 ml smetany ke šlehání; želé na polití: 5 plátků želatiny, 300 ml ovocného džusu (jahodový, limetkový, melounový, multivitamin); na dozdobení: kuličky melounové dužniny, borůvky, lístky meduňky nebo máty

Jak na to krok za krokem:

1. Nejprve připravte pečenou vložku (viz postup ve fotogalerii): Měkké máslo vyšlehejte s cukrem a postupně do pěny zašlehejte vejce (jedno po druhém). Zvlášť promíchejte hladkou mouku s cukrářským želé a práškem do pečiva, sypkou směs zapracujte do vyšlehaného základu, těsto rozetřete do formy o průměru 22 cm s kolečkem papíru na pečení na dně a plátek upečte (při 160 °C cca 20 minut). Hotový nechte ve formě vychladnout.
2. Zchladlý upečený zelený plátek z formy vyjměte, vložte do ní kolečko čistého papíru na pečení, bok uvnitř obložte vyšším pruhem pevnější fólie a na dno roztlačte jemně rozdrcené sušenky promíchané se strouhaným kokosem či ořechy a rozehřátým vlažným máslem. Rovnoměrně silnou vrstvu rovně upěchujte, nechte ji krátce zchladnout a potřete ji v mikrovlnce rozehřátým džemem. Přiložte zelený pečený plátek a opět ho potřete džemem.
3. Připravte smetanovou náplň: Oloupaný a jadérek zbavený meloun nakrájejte na drobné kousky a zakapejte je citrónovou šťávou a vodkou. Zvlášť nechte nabobtnat v misce v troše vody želatinu a opatrně ji rozehřejte. Ve větší míse vymíchejte jogurt s moučkovým cukrem a zapravte do základu vyšlehanou smetanu (šlehačka). Asi 2 lžíce pěny rozmíchejte ve vlažné želatině a vše hned zapravte metlou do celkového množství náplně. Nakonec do pěny vmíchejte ochucenou melounovou dužninu a náplň hned nalijte na připravený základ ve formě. Povrch uhlaďte a vše nechte v chladu ztuhnout (cca 3 hodiny).
4. Jakmile je korpus zcela ztuhlý, připravte želé na polití: Želatinu nechte nabobtnat v troše vody a rozpusťte ji v džusu, který jste ohřáli cca na 60 °C. Želírující hmotu rozlijte na zchladlý korpus, hladké „zrcátko“ hned ztuhne. Dortík z formy uvolněte, povrch dozdobte kuličkami čerstvé melounové dužniny, přidejte pár borůvek, meduňkových lístků a hned ho podávejte.

Realizátorka receptu: Marcela Matyášová
Autor textu a foto: Jiří Savinec

Napsat komentář