HOBBYMANIE(5)

Generátor ozonu: účinný pomocník v boji proti virům a bakteriím

Kdo by nechtěl žít v čistém prostředí, ve kterém se nevyskytují plísně, bakterie, viry a další nečistoty? Zejména po celosvětové pandemii, která nás postihla, je téma dezinfekce více než aktuální. Jak takové čisté a vydezinfikované prostředí vytvořit v domácnosti, v hotelech, restauracích, autě, ale také třeba ve veřejných bazénech a průmyslových výrobních halách?

Seznamte se s generátorem ozonu

Pokud se o téma dezinfikování zajímáte, určitě jste již někdy zaslechli zmínku o ozonu, který dokáže čistit nejenom vzduch. Těchto jeho účinků využívá také speciální přístroj zvaný generátor ozonu. Na jakém principu funguje, kde všude se čištění ozonem používá a jak jej lze využít i v běžném životě, na to se zaměříme na následujících řádcích.

Zdroj: fotobanka

Na jakém principu generátor ozonu funguje

Jednoduše by se dalo říci, že generátor ozonu vypouští do ovzduší takové množství ozonu, které vzduch zbaví nežádoucích virů a bakterií. Jelikož vzorec ozonu je O3, samovolně se ve vzduchu přemění na kyslík (O2), díky čemuž je dezinfikování ozonem bezpečné a zdraví prospěšné.

Využití ozonu v bazénech

Čištění ozonem má všestranné využití. Využívá se nejenom k čištění vzduchu, ale také k čištění vody. Své využití má proto ozonizace zejména v bazénech, protože ozon vodu:

  • dezinfikuje
  • zbavuje zápachu a bakterií.

Ozon je při čištění vody dokonce mnohem účinnější než chlor. Navíc ozon, na rozdíl od chloru, nedráždí oči ani pokožku, nezpůsobuje alergie a je finančně výhodnější.

Dejte sbohem zápachu jednou provždy

Další oblastí, ve které má ozon své využití, je pohostinství, hotelnictví a domácnosti. Kromě toho, že má ozon silné dezinfekční účinky, zbavuje interiéry také zápachu. Navíc čištění ozonem zbavuje místnosti také plísní, alergenů a nechtěného hmyzu. Hotelovým pokojským pomáhá s přípravou pokojů pro nové hosty, protože ovzduší úspěšně zbavuje všech škodlivých látek i zápachů.

Jak správně vybrat generátor ozonu

Zvažujete-li koupi generátoru ozonu, hodí se vám před samotnou koupí znát několik věcí. V prvé řadě to, jak je čištěný objekt velký. Ozonové generátory se totiž liší tím, jaký mají výkon. Je zcela zbytečné pořídit do garsonky generátor s výkonem nad 25 000 mg/h. Naopak to platí samozřejmě také. Do velké výrobní haly je pošetilé kupovat generátor s výkonem 5 000 mg/h. Přestože platí pravidlo, že čím vyšší výkon ozonového generátoru, tím dříve je interiér dezinfikován, je nutné provádět jeho výběr s rozumem. K tomuto účelu existují také tabulky, s jejich pomocí zjistíte, do jak velkých prostor jsou jednotlivé typy generátorů vhodné.

Jak generátor správně používat

Důležité je, při používání čištění vzduchu ozonem, dodržovat několik základních pravidel. Než zapojíte ozonový generátor do zásuvky a začnete místnost dezinfikovat, ujistěte se, že v místnosti nenachází:

  • živá zvířata
  • rostliny
  • lidé.

Přestože je čištění ozonem účinné, ozon jako takový je toxický, proto se při čištění interiéru nesmí v místnosti nikdo vyskytovat.

Jak poznat, že je vzduch čistý?

Když je čištění dokončeno a proces ozonizace ukončen, je nezbytně nutné počkat, dokud se ozon nerozpadne. Poločas rozpadu ozonu se odvíjí od velikosti místnosti, ale nejčastěji v domácnostech platí, že k jeho úplnému rozpadu postačí šedesát minut. Po tomto čase je místnost vyčištěna a ozon již není pro člověka nebezpečný.

Zajímáte-li se o své zdraví a chcete-li se pohybovat v čistém a vydezinfikovaném prostředí, je pro vás čištění ozonem vhodné. Podle škály jeho využití je zřejmé, že se jedná o způsob čištění, který je spolehlivý, účinný a přináší více než uspokojivé výsledky.

Napsat komentář