HOBBYMANIE(5)

Stop plýtvání!

 

Otevřete ledničku a podívejte se, kolik produktů z jejího aktuálního obsahu skončí v odpadkovém koši. Žádný? Skvěle! Buď máte štěstí, nebo jste skvělý plánovač. Ale ruku na srdce. Umíte nakupovat jídlo s rozumem, nebo u vás doma dochází ke střádání potravin?

 

Datum spotřeby

Jsou lidé, kteří datum spotřeby berou jako zákon. Jakmile je na víčku jogurt včerejší den expirace, jogurt letí do odpadkového koše bez ohledu na jeho reálný stav. A nikdo tyto radikály nepřesvědčí o tom, že se jedná o minimální datum. Jistě, na tomto názoru svět nestojí, ale i při tomto životním postoji se nechá neplýtvat – nakupovat s rozumem.
Nicméně upřímně, kolikrát se stalo, že produkt, který byl ještě „ve lhůtě“, byl zkažený? Stalo se to každému. A ne jednou. Proč tedy vyhodit produkt „po lhůtě“, kdy je zjevně v pořádku?

 

Nákupy s rozumem

Možná, že plýtváte proto, že neumíte nakupovat. Jak tedy nakupovat co nejúčelněji? Na začátek: nechoďte do obchodu hladoví! To se nevyplácí… Člověk pak nakoupí řadu zbytečností, které vůbec nepotřebuje.
Za další: choďte s nákupním seznamem! Doma si dobře rozmyslete, co budete vařit, co chcete nakoupit. A v obchodě se řiďte seznamem. Když už vám padne do oka něco, co nutně musíte koupit mimo plán, dbejte, aby se jednalo o zboží, kterému nekončí trvanlivost do druhé dne. A pokud ano, mohu upravit jídelníček tak, aby mim doma potraviny nezbývaly?

 

Chytré bedýnky

Třeba Lidl nabízí aktuálně možnost nákupu bedýnek se zeleninou za atraktivní cenu, jedná se o kusy zeleniny a ovoce třeba z roztržených balení nebo promáčknutých krabiček. Takový bedýnka je sázka do loterie – nikdy nevíme, co v ní bude. Vždy riskujeme, že budeme muset některé potraviny rychle zkonzumovat. Přesto se ale vyplatí. Lidl tím bojuje proti plýtvání potravinami a my můžeme s ním.
Je to trošku výzva, protože pokud máte alespoň rámcovou představu, co chcete v týdnu vařit, může vám ji bedýnka surovin, které jsou určeny k okamžité konzumaci, trošku nabourat. Ale právě takové výzvy otevírají dveře kreativitě.

 

Slevy a výprodeje

Ušetřit chce každý. A tak není nic jednoduššího než nakouknout do regálu se slevami a výprodeji. Mnohdy se jedná o produkty, jejichž datum spotřeby je v nedohlednu, ale z nějakého důvodu končí ve výprodeji. Pokud nakupujeme obdobné produkty určené do zásoby, je dobré mít přehled, co vlastně doma máme – mít po ruce obsah ledničky, spíže či potravinové skříně je neuvěřitelně pohodlné!

Napsat komentář