HOBBYMANIE(5)

Mami, pořídíme si morčátko

A je to tady. Vaše dítě chce domácího mazlíčka. Na jednu stranu úleva, ne? Nechce pejska, se kterým byste museli chodit ven. V podstatě by se dalo říct, že morče je dobrá alternativa. Co péče o něj obnáší?

 

Seznamte se, morčátko

Morče domácí je příbuzný morčete divokého a bylo k nám do Evropy poprvé dovezeno kolem 16. století. Zpočátku bylo pořízení morčete jako domácího zvířátka privilegiem pouze bohatých lidí, ale po druhé světové válce přišel doslova boom v pořizování morčat a ten trvá dodnes.
Morčata mívají hmotnost v rozmezí od 800 do 1 250 g, což z nich dělá výborné domácí mazlíčky pro děti. Jsou lehká a tedy je unesou i nejmenší děti.
Co se týče rozmnožování, samice mohou vrhnout až 5x ročně a při každém vrhu se pak rodí 1-6 morčat o váze cca 90 g.
Průměrná délka života je 10-15 let.

 

Kolik morčat pořídit?

Výhodou morčete je, že nepotřebuje venčit, což je jeden z hlavních důvodů, proč jsou morčata tak oblíbená domácí zvířátka. Dalším důvodem je jejich hravost. Oproti křečkům bývají aktivní zejména přes den, takže vám celu noc nebude běhat v kolotoči. Navíc je péče o něj finančně dostupná.
Ideální je pořídit 2 morčata, aby si spolu mohla hrát, když nejste doma. Berte přitom v úvahu informaci zmíněnou výše, tj. že mohou vrhnout až 5x ročně, a vyberte si buď 2 samce nebo 2 samičky. Je lepší koupit morčata najednou od jednoho prodejce a ideálně tak, že spolu morčata byla odmala. Díky tomu omezíte riziko toho, že se budu prát. Lépe se spolu snášejí 2 samice.
Morčata mají svůj způsob komunikace, mezi který patří i pískání. To může značit jak radost, tak nespokojenost. Oproti křečkům skoro nekoušou, hodí se tedy k dětem.

 

Péče o morče Morče

Ideální je pořídit prostornou klec, která bude umístěna na místě, kde není zima, průvan ani horko. Klec je třeba pravidelně čistit, protože morčata vyprodukují velké množství bobků. Součástí klece by měla být napáječka na vodu, miska na jídlo a nějaké hračky.

Pro jedno morče je ideální klec 100 x 50 cm a plastové dno klece by mělo být maximálně 15-16 cm vysoké. Nezapomeňte na domeček, protože morče potřebuje cítit pocit bezpečí a mít možnost se někam schovat. Také je vhodné mít záchod, který umístěte tam, kde chodí morče nejčastěji čůrat. Toto místo každý den uklízejte a dosypávejte čistou podestýlku. Zabráníte tím pachu, který mnohé odrazuje od zakoupení tohoto domácího mazlíčka.
Nejhodnější podestýlkou do klece jsou hobliny, dřevěná podestýlka či piliny. Ideálně si jednotlivé podestýlky vyzkoušejte a zjistěte, co nejvíce sedí vám i vašemu morčátku.
Morče koupejte jen v nejnutnějším případě. Morčata s dlouhou srstí maximálně jednou za 2 měsíce, krátkosrsté jednou za 3 měsíce. Myjte je ideálně pod tekoucí vodou, aby si do vaničky nenačůralo a nikdy nenamáčejte hlavičku, aby morčátko nevdechlo vodu. Ideální je čistá voda nebo šampon pro hlodavce. Než morčátko vrátíte do klece, je třeba jej řádně osušit.

Morčátko nechávejte pravidelně proběhnout, aby nezačalo tloustnout. Hlídejte přitom, kam běží, aby vám někde nepřekousalo kabely.

Morčátko je skvělý společník pro celou rodinu. Pokud se o něj budete dobře starat, odmění se vám mazlením a hraním.

Autor: Soňa J.

Zdroj Foto: Fotobanka

Napsat komentář