HOBBYMANIE(5)

Geniální způsoby používání vaječných skořápek

Vejce používáme v kuchyni při přípravě pokrmů celkem často. Pokud však nemáme slepice nebo někoho známého, kdo je má, skořápky většinou vyhazujeme. Víte však, že nabízejí celou řadu zajímavého využití? Jejich skladování není nijak náročné. Postačí je omýt studenou vodou, nechat uschnout a pak rozdrtit. Skladovat je můžeme třeba ve větší sklenici. A jaké tedy nacházejí využití?

Hnojivo

Vaječné skořápky představují dokonalý způsob, jak přidat do půdy vápník. Stačí je přisypat rozdrcené do hlíny. Nejvíce jsou postiženy nedostatkem vápníku rajčata a papriky. Před jejich výsadbou tedy postačí do hlíny přisypat rozdrcené vaječné skořápky.

Ochrana proti škůdcům

Potýkáte-li se s nadbytkem slimáků na zahradě, zkuste kolem rostlin nasypat nahrubo rozdrcené vaječné skořápky. Jejich ostré hrany budou tyto škůdce odrazovat od návštěvy vaší zahrady.

Krmení

Drcené vaječné skořápky můžete přimíchat do krmení pro ptáčky. Uvítá je i drůbež.

Součást kompostu

Vaječné skořápky jsou naprosto bezpečným a prospěšným doplňkem vašeho kompostu. Vzhledem k tomu, že se rozkládají pomalu, je potřeba je umýt. Odstraníte tak zbytky vajec, které mohou přitahovat škůdce. Následně je rozdrťte na menší kousky.

Roztok na zmírnění otoků

Pokud trpíte na vznik otoků po bodnutí hmyzem, můžete si ze skořápek připravit roztok, který tyto následky zmírní. Postačí umyté a nadrcené skořápky zalít jablečným octem a několik dní nechat uležet na tmavém místě. Následně slijte a skladujte v lednici. Vydrží vám až měsíc. Směsí potírejte postižené místo.

Čistící prostředek

Pomohou odstranit čajový nebo kávový povlak z hrníčků nebo termosek, zbaví vás připálenin. Postačí je nechat v nádobě, kterou chcete vyčistit, přes noc s malým množstvím vody a druhý den nádobu umyjte. Chcete-li odstranit připáleniny, použijte skořápky jako přírodní drátěnku.

Napsat komentář