HOBBYMANIE(5)

Jak na avokádo

Avokádo je exotické ovoce hruškovitého tvaru s tmavě zelenou až černou slupkou. Jeho dužina má světle žlutou barvu, je měkká a dobře se roztírá. Uprostřed plodu narazíte na kulatou pecku, která se nejí, o velikosti 3 až 5 cm. Samotné avokádo může mít délku až 20 cm a váhu do od 100 gramů do 1 kilogramu. Plody rostou na stromech, jehož jméno zní hruškovec přelahodný. Za zmínku určitě stojí, že avokádo začíná zrát až ve chvíli, kdy se utrhne ze stromu.

Blahodárné ovoce

Jeho blahodárný vliv na lidský organismus odhalili v Kalifornii na počátku 20. století. Avokádo je zdrojem vitamínu B, C a E i minerálních prvků draslíku, mědi, magnezia či fosforu, zároveň obsahuje hodně bílkovin. Pomáhá při tvorbě červených krvinek, podporuje soustředění a zmírňuje menstruační bolesti. Přestože jde o ovoce s velkým množstvím tuku, jež se podobá olivovému oleji, pomáhá i při snižování nadváhy a snižování cholesterolu.

Jak poznat zralé avokádo

V obchodech často narazíte na plody, které zdaleka ještě nejsou vhodné k okamžité konzumaci. Zralé avokádo má tmavě zelenou nebo černou barvu. Pokud objevíte na slupce tmavé skvrny, počínající u stopky, bývá už přezrálé. Ideální slupka je matná a beze skvrn. Řídit se můžete také podle stopky. Když nejde odloupnout, ovoce ještě nedozrálo. Vyzrálý kus má pod stopkou krásně žlutou, zelenou nebo zelenožlutou barvu. Pomoci si můžete také hmatem, nikoliv však silou. U zralého avokáda bývá slupka na omak pružná a samotný plod měkký a vláčný. Správnost volby si ověříte ještě doma po rozkrojení – pod slupkou bývá zralé avokádo jasně zelené a u pecky zase žluté. U dužiny se počítá, že půjde snadno rozetřít. Nezralé avokádo chutná hořce, zralé připomíná máslo s oříškovou příchutí.

Avokádo v kuchyni

Avokádo můžete konzumovat samotné, má však i velké využití při přípravě pomazánek či dresingů. Dobře slouží také jako náhražka másla nebo majonézy. Báječně se hodí do ovocných i zeleninových salátů, ale zpracovávat se dá i tepelně upravené.

Jestliže máte chuť na pomazánku z avokáda, vydlabejte dužinu, rozmačkejte ji a smíchejte s tvarohem, sýrem lučina nebo zakysanou smetanou, záleží na vašem apetitu. Přidat můžete i natvrdo uvařená nakrájená vejce a dochutit pepřem, solí a případně utřeným česnekem.

Z avokáda zvládnete také netypický tatarák. Dužinu nakrájíte na kostičky, přidáte sušená rajčata, chilli papričky a případně kapari, zahustíte hořčicí. Podle chuti osolíte a opepříte.

salátu chutná báječně avokádo ve spojení okurkou, rajčaty, červenou cibulí a koriandrem, vše zakápnuté citronem a olivovým olejem.

Tip: Avokádo nikdy nezapomeňte zakápnout limetkou, aby nezhnědlo.

Pozor na obsah persinu!

 Máte-li doma zvířecí mazlíčky se slabostí pro ovoce, avokádo jim pro jistotu neservírujte. Obsahuje totiž persin, který pro ně může být prudce jedovatý. Platí to zejména pro papoušky a kanárky, ovšem jeho konzumace se nedoporučuje ani u psů a koček.

Autorka: Vanda Filipová

 

Napsat komentář