HOBBYMANIE(5)

Mobilní bydlení – volba dobrodruhů i úsporné řešení

Napadlo vás někdy, že by bylo fajn prožít tak trochu dobrodružný život v domku, s nímž se můžete snadno stěhovat z místa na místo? Vyžaduje minimální údržbu a má nízké pojištění, přitom jeho dodání i s montáží a kompletním vybavením jako u standardního domu vyřešíte v krátkém čase.

Máte pozemek a preferujete především rychlost? Pak je pro vás mobilní dům ideálním řešením. Nabízí sice méně prostoru, ale zaručí vám pohodlný život s minimálními náklady. U některých typů navíc na první pohled ani nepoznáte, že jde o dům, s nímž se dá pohybovat, protože není pevně spojený se zemí.

Stavební povolení? Někdy je potřeba

Historie vzniku mobilních domů sahá do USA, kde jsou díky nízkým nákladům na stavbu a provoz velmi populární. Některé slouží jako přechodné bydlení, jiné využívají jejich majitelé jako chaty na víkend a dovolené. Lehké stavby pro bydlení, jak se dají mobilheimy také charakterizovat, sice nepotřebují stavební povolení, protože nemají základnovou desku, avšak nemusí to být vždy pravidlem. Neobejdete se bez něj v případě, kdy váš pozemek postrádá napojení na veškeré inženýrské sítě a nelze využít ani nadzemní pohyblivé přípojky. Zatímco vlastní domeček na kolečkách se za stavbu nepovažuje, přípojka ano.

Bydlení do dvou měsíců

Připadá vám, že pohyblivý dům je jen pro úleťáky s dobrodružnou povahou, kteří každého půl roku potřebují zvednout kotvy a poohlídnout se zase někde jinde? Omyl. Jde o trendové a rychlé řešení situace pro každého, kdo potřebuje okamžitě bydlet. Firmy, dodávající mobilheimy, zvládnou vaše nové obydlí postavit v rekordním čase několika málo týdnů. Zařídit se ve svém klidně můžete do dvou měsíců. Použité mobilní domy bývají k mání okamžitě. Musíte se však smířit s menšími prostory – obytná plocha se pohybuje pouze kolem 50 čtverečních metrů.

Finanční stránka

Pořizovací ceny mobilheimů se liší podle vybavení, typu i velikosti. Ty nejlevnější, starší a repasované se dají pořídit už do 100 tisíc korun, zatímco luxusní a nejexkluzivnější vás přijdou i na miliony. V některých vás čekají i vyšší náklady na vytápění než v klasických domcích či bytech. Celkově však převažují plusy nad minusy. Nevýhodou je pouze obtížnější zabezpečení.

Bezbariérovost

Na trhu jsou dnes k dostání mobilní domky s bezbariérovým vstupem a vnitřním prostorem, kde může pohodlně žít i vozíčkář nebo člověk s handicapem. Konstrukci mobilheimu tvoří ocelové profily a náleží k ní i manipulační podvozek. Střecha bývá většinou hliníková nebo z pozinkovaného plechu, ale existuje i varianta z oceli. Domky lze obložit dřevem nebo na nich udělat příjemnou fasádní omítku.

Autorka: Hana Raiskubová

 

Napsat komentář