HOBBYMANIE(5)

Startujeme zahradu v únoru

Zelenou dostávají poctivé přípravy na jaro. Je čas prořezat dřeviny, připravit kompost i vysévat ranou zeleninu a květiny. První jarní přísliby si musí často prorazit cestu ve sněhu. Nejotužilejší jsou čemeřice a talovíny. Tam, kde je tepleji, se koncem února probudí bíle kvetoucí sněženky a pestrobarevné krokusy, stejně tak ozdobné lýkovce a vonné kaliny. Nastává ideální čas začít s prvními předjarními pracemi na zahradě.

Začínáme na okenním parapetu

V únoru přichází čas předpěstování celé řady sazeniček ze semínek. První výsevy do misek startují v teple, nejlépe ve vytápěném skleníku či v zimní zahradě. Pokud nemáte to štěstí, abyste si mohli skleník dovolit, postačí okenní parapet. Chcete si co nejdříve pochutnat na čerstvě sklizeném raném salátu, brokolici, lilku, paprikách nebo celeru do polévky? Pusťte se do práce už začátkem února. Pro časnou sklizeň lze rovněž začít s předpěstováním rajčat, cibule či petrželky. Stejně jako na ranou zeleninu je dobré zaměřit se také na předpěstování některých okrasných květin, např. petúnií, lobelek nebo plamenek. Použijte lehký substrát ze zahradní zeminy a písku, trochy perlitu, rašeliny a třeba i maličko kompostu. Vzcházející semínka umístěte na jižní či východní stranu, kde je dostatek světla, a pravidelně roste.

Nechte naklíčit brambory

Máte-li rádi nové brambory a už se těšíte na jejich sklizeň, dejte plodinu naklíčit už koncem února. Jednoduše brambory naskládejte do vzdušných bedýnek a nechte je tam, kde se teplota pohybuje kolem 10 až 15 stupňů Celsia. Brambory položte tak, aby nahoru ke světlu směřovalo co nejvíce oček. Jedině tak z nich vyrostou silné zdravé klíčky. Pro ranou sklizeň vybírejte rané odrůdy brambor.

Využijte sníh

Začněte hnojit půdu, kterou máte určenou na zeleninové záhony k sázení plodové a košťálové zeleniny nebo brambor. Rozhoďte na ni komplexní hnojivo nebo kompost. Právě ten je v únoru dobré převrstvit. Záhony pro salát, listovou, cibulovou a kořenovou zeleninu v únoru nehnojte. Sníh, který leží na zahradě, rozhodně neodhrnujte. Dopraví totiž živiny do půdy.

Jestliže je půda rozmrzlá, začněte s jejím kypřením. Totéž platí o proklestění a očištění stromů. Půdu neryjte, pokud je příliš mokrá. Rostlinám mazlavá hmota v okolí rozhodně nesvědčí. Jak spolehlivě poznat, kdy je půda vhodná k rytí? Když se po nabrání na lopatu nelepí a po nadhození se rozpadává na menší hrudky.

Co ještě podniknout v únoru?

  • Shrabejte a zkompostujte zbytky listí.
  • Meruňky, třešně a višně začněte koncem měsíce roubovat.
  • Přikryjte prodyšnou fólií jahody.
  • Okopejte půdu kolem révy vinné.
  • Prořezávejte dřeviny, které potřebují omladit.
  • Prořezejte bobuloviny starší čtyř let.
  • Broskvoně ošetřete přípravkem proti kadeřavosti.

Autorka: Hana Raiskubová

Napsat komentář