HOBBYMANIE(5)

Opravdu chcete doma loskutáka?

Domovem loskutáka je Indie a jihovýchodní Asie, najdete ho také na Filipínách, Sumatře i Borneu. Má černé peří se zeleným a fialovým leskem, oranžový zobák a žluté nohy. Podle velikosti se rozlišuje loskuták velký, loskuták střední a loskuták malý. Velký měří až 31 cm, malý má délku do 25 cm. Díky svým dovednostem se často chová jako domácí mazlíček v kleci nebo ve voliéře. Začínající chovatelé by však rozhodně měli vědět, že chov tohoto opeřence, náležejícího ke špačkům, má svá pro i proti.

Vedle výrazné hlasitosti, které se dá snad i přivyknout, vás loskuták může rozladit svou nepořádností. Nejenže z klece vyhazuje zbytky jídla, ale nevyhnete se ani jeho řídkému trusu, který roznáší po okolí. I přes tyto nepříjemnosti je však loskuták na trhu ptákem velmi žádaným. Jelikož jeho populace klesá, není ani investice při jeho pořizování nikterak nízká. Těžko se při jeho koupi dostanete pod hranici 15 tisíc korun. Chov loskutáka si dobře rozmyslete, pokud jste vášnivými kuřáky. Cigaretový dým totiž těmto opeřencům rozhodně neprospívá.

Chcete-li o loskutákovi posvátném vědět více, popř. zvážit, zda dáte přednost raději papouškovi, inspirujte se na našem spřáteleném webu:

Napsat komentář