HOBBYMANIE(5)

Tipy na zdravou večeři: Mixované polévky

Mixované polévky jsou ideální variantou pro všechny, kdo se nechtějí večer přejídat, ale hodlají si dopřát kvalitní pokrm a netrávit přitom dlouhý čas jeho přípravou. Všichni dobře známe dýňovou polévku nebo hráškový krém. Mixovanými zeleninovými polévkami se však vůbec není potřeba sezónně omezovat. Hravě si vystačíte se zeleninou dostupnou po celý rok. Klidně si podle chuti připravte polévku z kořenové zeleniny, řepy či luštěnin. Kromě základních surovin k ní potřebujete jen bujón, vodu, pro zjemnění chuti smetanu, nějaké to koření nebo bylinky a v neposlední řadě tyčový mixér.

Mrkvový krém a jeho varianty

Ingredience: kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer), cibule nebo česnek, zeleninový nebo bylinkový bujon, bylinková sůl, popř. kurkuma, kari nebo muškátový oříšek, smetana na vaření nebo zakysaná smetana

Mrkev i další kořenovou zeleninu očistíte, nakrájíte na menší špalíky (cca 3 cm), zalijete vodou a dáte vařit společně s bujónem i stroužky česneku, případně půlkou oloupané cibule. Chcete-li mít výsledný krém hustý, stačí, aby voda v hrnci dosahovala cca dva prsty nad připravenou zeleninu. Když zelenina změkne, odeberete část vody podle toho, jak chcete mít polévku hustou. Vývar si nechte stranou pro případ, že budete ve finále požadovat řidší konzistenci. Stáhněte plamen a všechnu uvařenou zeleninu rozmixujte. Přidejte smetanu na vaření (pro dietnější variantu zvolte zakysanou smetanu) a koření dle chuti (někomu stačí sůl a pepř, pro exotickou příchuť můžete přidat kurkumu a kari, sladší variantě bude vyhovovat muškátový oříšek). Promíchejte a ještě krátce povařte. Hotovo! Na talíři můžete dozdobit lístky bylinek nebo krutonky.

Tip: V této variantě si snadno připravíte ryze mrkvovový nebo petrželový krém, báječně chutná kombinace mrkve a petržele v poměru 2:1. Kdo má rád, může přidat podle chuti také celer.

Pórkový krém

Ingredience: pórek, brambory, pepř, sůl, smetana na vaření

Kořen pórku nakrájejte na širší kolečka, přidejte oloupané brambory na kousky a uvařte doměkka v menším množství vody. Rozmixujte a dochuťte solí a pepřem. Pro zjemnění chuti můžete při míchání na mírném plameni přidat smetanu. Ozdobte zelenou natí z pórku.

Polévka  z červené řepy

Ingredience: červená řepa, zeleninový vývar, máslo, šalotka, zakysaná smetana nebo lučina, sůl, pepř, kopr na ozdobení

Červenou řepu oloupejte a nakrájejte na kostky, šalotku nasekejte a osmažte v hrnci na másle. Přidejte řepu a restujte další cca 2 minuty. Vše zalejte vývarem a vařte do měkka (cca 20 min.). Ochuťte pepřem a solí. Řepu v hrnci rozmixujte a na mírném plameni v polévce rozpusťe lučinu nebo pomalu vmíchejte část zakysané smetany, aby polévka dostala krémovou konzistenci. Na talíři ozdobte kopečky smetany a koprem.

Brokolicový krém

Ingredience: brokolice (syrová nebo mražená), cibule nebo pórek, zeleninový vývar, sůl, pepř, muškátový oříšek, bylinky (např. tymián), smetana na vaření nebo zakysaná smetana, popř. tofu

Brokolici rozdělte na růžičky a dejte vařit společně s cibulí nakrájenou na čtvrtky v zeleninovém vývaru. Pokud máte více vody, po změknutí brokolice část vody z hrnce odeberte. Uvařenou brokolici s cibulí rozmixujte, poté přidejte smetanu. Zdá-li se vám polévka příliš hustá, část vývaru do hrnce vraťte. Dochuťte pepřem, solí a muškátovým oříškem. Nechte ještě krátce projít varem.

Tip: Na pánvi na olivovém oleji krátce orestujte tofu s bylinkami a přidejte do polévky. Zvýšíte tak její výživovou – nikoliv však kalorickou – hodnotu. Podobně můžete nakládat např. s šunkou na kostičky. Abyste se cítili více sytí, doporučuje se k večeři přidat bílkovinu, nemusí však nutně jít o maso. Zkuste do polévky třeba šmakouna nebo cottage. Vše záleží na vašich chutích.

(vaf)

 

 

Napsat komentář