HOBBYMANIE(5)

Jak používat platební kartu v zahraničí

Několik tipů, jak používat platební kartu v zahraničí, jak postupovat v případě ztráty nebo odcizení karty a proč se může hodit mít u sebe v zahraničí kreditku.

Jak používat platební kartu v zahraničí

 Ať už letíte na víkend do Paříže nebo vyrážíte na dvouměsíční putování po jihovýchodní Asii, zjistěte si vše důležité o vaší platební kartě a jejím používání v cílové destinaci. Obecně platí, že čím lépe se vybavíte informacemi, tím spíš se vyhnete stresujícím situacím a naopak naplno využijete možností, které vám karta nabízí.

Začněte u samotné karty. Překontrolujte si její datum platnosti a podívejte se, jestli se k ní pojí další služby, které by se vám mohly během cestování hodit. Součástí služeb vázaných k prémiovějším kartám je třeba cestovní pojištění, nouzové asistenční služby nebo vstupy do letištních salónků.

Ovládání karty přes mobilní bankovnictví

Seznamte se dopředu i s možnostmi, které vám nabízí vaše mobilní bankovnictví. V kapse totiž nejspíš nosíte ten nejefektivnější nástroj, přes který lze kartu ovládat, nastavit jí limity nebo ji uzamknout v případě odcizení.

Klienti KB můžou přes aplikaci Mobilní Banka (případně v internetovém bankovnictví MojeBanka) sami jednoduše nastavit například limity pro platby u obchodníků a výběry z bankomatů.

V případě ztráty nebo odcizení karty ji v aplikaci a přes internet snadno zamknete, případně zakážete nebo povolíte platby na internetu. Pokud v takové situaci nebudete mít přístup k mobilnímu bankovnictví, můžete také zavolat na Klientskou linku platebních karet a kartu si nechat zablokovat. Na rozdíl od zamknutí má ale blokace nevýhodu, že je nevratná. V případě, že se později karta najde, byste ji nemohli znovu použít, což může v zahraničí představovat zásadní komplikaci. A když budete potřebovat zaslat novou kartu fyzicky do zahraničí, je potřeba zjistit, zda konkrétní banka tuto službu nabízí. I proto se vyplatí mít s sebou v zahraničí vždy náhradní kreditku.

Výběry z bankomatu a platby

Předem se informujte ve vaší bance, zda můžete v dané destinaci běžně platit kartou. V některých zemích používá platební terminál většina obchodníků a institucí, jinde je dobré s sebou vždy nosit hotovost. Někde zase narazíte na terminály, které nejsou bezkontaktní, takže nezaplatíte například mobilním telefonem či chytrými hodinkami. Také se hodí znát podmínky pro výběr z bankomatu v dané zemi a kolik výběry s vaší kartou budou stát.

Při platbě kartou přes terminál i výběru hotovosti je důležité vyhnout se takzvané dynamické konverzi. Pokud budete mít na výběr zaplacení v místní měně, nebo v českých korunách (případně jiné měně, ve které je vedený váš účet), vždy volte místní měnu. Vyhnete se tak zvýšeným poplatkům, protože dynamicky nastavený kurz bývá méně výhodný.

Pořiďte si druhou (kreditní) kartu

Vždy je dobré cestovat s druhou platební kartou. V případě, že se vám ta první ztratí, neocitnete se zcela odříznutí od svých financí a budete moci každou nenadálou situaci vyřešit s chladnou hlavou. Druhá karta má i tu výhodu, že pokud cestujete s početnější skupinou, získáváte možnost používat najednou dvě platební karty. Pokud si už ale kreditní kartu pořídíte, doporučujeme v zahraničí platit hlavně jí.

V některých zemích (například v USA, ale i v Evropě) obchodníci běžně vyžadují, aby zákazníci při půjčení auta, lodi nebo rezervaci ubytování ručili kreditní kartou. Kreditka má pro podniky a ubytovací zařízení tu výhodu, že je krytá bankou, a je tedy bezpečnější formou ručení než běžná debetní karta. Danou zálohu při půjčení tak za vás uhradí banka, a pokud po návratu z dovolené stačíte částku splatit v bezúročném období, neplatíte ani žádný úrok.

Pokud vyrážíte na delší cestu, je lepší se rovnou spojit s vaší bankou a nechat si poradit. Díky tomu se můžete snadno dozvědět, jaká jsou v dané zemi pravidla pro placení kartou.

Napsat komentář