HOBBYMANIE(5)

I na výběru osvětlení do kuchyně záleží

Kuchyň je srdcem každého domova. Právě v ní tráví každá z nás spoustu času, není větší odměny, něž když se celá rodina sejde u jídelního stolu nad dobrým jídlem a vypráví si, co kdo za celý den zažil. Tu pravou atmosféru tvoří právě přítomnost našich nejmilejších, svůj podíl na ní ale má i dobře vybrané osvětlení. Jaké vybrat?

Osvětlení musí ladit s ostatním interiérem

Ať už vybíráte světlo do jakékoli místnosti, a to včetně kuchyně, měla byste jeho výběr podřídit ostatnímu vybavení místnosti, její velikosti a uspořádání. Není nic horšího, než když k sobě interiér a světlo ani trochu nepasují. Vybírejte také světla z jedné kolekce, raději se nesnažte kombinovat svítidla z různých kolekcí.

Další důležitou věcí, kterou při výběru osvětlení kuchyně rozhodně nesmíte podcenit, je výška stropu. Dle normy by světlá výška kuchyně měla být v podkroví 2,3 m, v rodinných domech 2,5 m a v bytech pak 2,6 m. Do takových místností jsou ideální volbou přisazená stropní světla nebo zapuštěná svítidla, do místností s vyššími stropy pak závěsná svítidla.

Základem je centrální světlo

Dobře zvolené kuchyňské osvětlení vytvoří tu správnou atmosféru nejen pro hodování u stolu, ale také na přípravu jídla, na kterém si pak společně pochutnáte. Asi tím nejdůležitějším prvkem je centrální osvětlení. Bez něj to zkrátka nejde.

Vybírat můžete jak ze závěsných svítidel, tak z těch nástěnných. Oblíbené jsou i bodovky, které osvítí každý kout. Ještě donedávna se říkalo, že by centrální světlo mělo být na středu místnosti nebo nad jídelním stolem, dneska není výjimkou, když světel je v kuchyni hned několik a jsou rozmístěna dle potřeby.

Náš tip: Potřebujete kuchyň osvětlit na více místech naráz? Vsaďte na víceramenné svítidlo, které můžete různě nastavit dle svých potřeb.

Bodovky i LED pásky jako osvětlení kuchyňské linky

Na kuchyňské lince se pracuje s noži i horkou vodou, dostatek světla je tak naprosto nezbytný. Oblíbené jsou bodovky, které můžete zapustit do kuchyňské linky, jsou ekonomické a celá místnost díky nim působí světlejším dojmem.

Dalším velmi oblíbeným řešením jsou LED pásky, které poskytnou dostatek světla, jsou variabilní a můžete u nich měnit barvu nasvícení. Na rozdíl od ostatních svítidel nevyzařují teplo.

Zdroj: fotobanka

Pozor na intenzitu světla

Nejen vzhled je důležitý, zaměřit se musíte i na barvu světla a jeho intenzitu. V kuchyni má své místo spíš studené světlo, které je podobné tomu dennímu, je tak ideální pro práci. Fajn je, když u světla taky můžete regulovat intenzitu podle aktuálních potřeb.

Mají své místo v kuchyni i LED světla?

Rozhodně! Jsou úsporná, variabilní, nevyzařují teplo a můžete u nich měnit jak intenzitu světla, tak barvu nasvícení. Potěší dlouhou životností, k mání jsou i v provedení s dálkovým ovládáním. Zapínání a vypínání světla nikdy nebylo jednodušší.

Náš tip na závěr: Nezapomeňte ani na podsvícení skříněk a osvětlení šuplíků LED pásky.

Napsat komentář