HOBBYMANIE(5)

Jak na štěnice

Štěnice je zvířátko, které je sice domácí, ale nevítané. Pokud doma objevíte štěnice, tak Vás čeká velký boj.

Seznamte se – štěnice
Štěnice domácí, neboli Cimex lectularius, je rod polokřídlého hmyzu, který se živí krví teplokrevných živočichů či lidí. Měří cca 4-7 mm a průměrně se dožívá 12 měsíců. Je světloplachá, a tedy bývá aktivní v noci, kdy po čichu vyhledá svého hostitele. Pokud ji nic nevyruší, saje krev 5-15 minut a může svůj objem zvětšit až 3x. Nejčastěji vyhledává záhyby a švy, dále konstrukce postele, koberce a další. Při hledání svého úkrytu zůstává v blízkosti svých hostitelů.
Rozhodně nelze výskyt štěnice domácí spojovat pouze se špinavými hotelovými pokoji, jak si někteří myslí. Štěnice si můžete přivézt odkudkoliv včetně drahého luxusního hotelu. Štěnice se poté začnou velmi rychle množit ve vaší domácnosti a vy to dlouho nemusíte vědět, protože velké množství lidí nemá na pokousání od štěnice žádnou reakci.

Jak se zbavit štěnic?
Většina komerčních prostředků z drogerie nefunguje, protože jsou štěnice proti nim rezistentní. Samozřejmě toto v první fázi můžete vyzkoušet, ale odborníci to nedoporučují, protože poté štěnice rozeženete po celém bytě.
Mezi známé babské rady patří například bylinky jako máta, konopí, tabák, terpentýn aj.
Veškeré prádlo vyperte minimálně na 60 °C. Prádlo, které by nesneslo praní při takové teplotě, dejte do sušičky. A pokud by ani sušičku daná věc nevydržela, můžete ji vložit do mrazáku. Ostatní věci lze ošetřit CO2 a to tak, že je vložíme do pytlů, následně napustíme oxidem uhličitým a necháme v pytli zavřené několik dní.

Bohužel ani toto všechno vám nezaručí, že jste se zbavili všech štěnic včetně vajíček. Proto je nejosvědčenějším způsobem objednání odborné firmy, která má s hubením štěnic zkušenosti. Takovou firmu vyberete na internetu dle svého bydliště a určitě byste měli dbát na to, aby měla certifikát, který ji opravňuje k této činnosti. Pracovník nejdříve projde vaši domácnost a vybere vhodný způsob desinsekce. Poté ošetří veškeré vybavené bytu vybraným prostředkem. Každopádně platí, že čím dříve firmu objednáte, tím méně hrozí zamoření vaší domácnosti štěnicemi. Cena takového zákroku se pohybuje mezi 2 000 – 6 500 Kč.

Prevence
Před zanesením štěnic do naší domácnosti se samozřejmě nelze 100% chránit, ale můžeme se tomu pokusit alespoň částečně předejít.
Po příjezdu do ubytovacího zařízení zkontrolujte postele a matrace.
Zavazadla ani jiné věci neuchovávejte pod postelí.
Po návratu vše důkladně prohlédněte.

 

Zdroj foto: Fotobanka

Napsat komentář