HOBBYMANIE(5)

Jak správně nechat změknout máslo?

Proč v některých receptech píší: Použijte, změklé máslo?

Teplota másla ovlivňuje výslednou chuť a texturu těsta. Navíc se s ním lépe pracuje.

Někdy se ale stane, že se rozhodneme upéct něco na poslední chvíli, co ale s kostkou ztuhlého másla?

 

Velmi častým postupem, je nakrájení másla na menší dílky. Nakrájíme kostičky asi 0,5 a 1 cm velké a necháme je stát na lince. Je dobré, když se kostičky vzájemně nedotýkají.

Rozválení válečkem? Pokud máte dostatek síly, zkuste máslo vložit do uzavíratelného sáčku a jemně pomlátit. Tím se máslo trochu zahřeje a můžete ho zkusit rozválit válečkem. Nechte ho pak asi 5 minut odpočinout a pak ho teprve vyjměte ze sáčku.

Metoda, kterou osobně nepoužívám, ale má své milovníky je zahřátí v mikrovlnce. Rychlá metoda, ale nehodící se pro všechny účely, které můžeme potřebovat. Pokud máslo neuhlídáme a máslo se rozteče, nebude vhodné pro určité recepty, kam patří pouze změklé máslo.

Dále můžeme také zkusit napaření v mikrovlnce. Nejprve vložíme do mikrovlnky hrnek s vodou, asi tak na tři minuty, potom hrnek rychle vyměníme za talířek s máslem. Máslo hlídáme, aby se nerozteklo víc než potřebujeme.

Moje nejoblíbenější varianta je klasické napaření. Do většího hrnku dáme horkou vodu, necháme s ní hrnek pořádně ohřát, vodu vylijeme a hrnek přikryjeme nerozbalenou kostku másla. Když je potřeba, můžeme ho po chvíli nakrájet na kostky a nechat dojít máslo u uvnitř.

Při přípravě krémů je nejlepší variantou hnětení v robotu. Kousky másla vložíme do mísy a zvolíme správný nástavec na hnětení. Po změknutí máme máslo již v míse a nemusíme špinit na výrobu krému další misku.

Napsat komentář