HOBBYMANIE(5)

Nenechte se porazit migrénou

Migréna je chronické onemocnění, které se projevuje stavy různé intenzity a frekvence. Nejčastější symptomy jsou silné bolesti hlavy doprovázené nevolností, citlivostí na hluk a světlo. Migréna postihuje nejčastěji ženy a to ve věku mezi dvacítkou a čtyřicítkou.

Na migréně se nejčastěji zasluhuje genetika, často spánkový, pohybový a stravovací režim. U žen také hormonální změny, těhotenství nebo nástup menopauzy.

Příčiny, které nedokážeme eliminovat jako je těhotenství a menopauza, může zkusit svůj režim podpořit pravidelným spánkem a pohybem, vyváženým jídelníčkem, dostatečným pitným režimem a omezením alkoholu, tučných a kořeněných jídel. Také je vhodné omezit plísňové sýry, čokolády a některé dlouhodobé léky.

Často může u žen vyvolávat migrény hormonální antikoncepce, pokud máte podezření, že jakékoliv dlouhodobě podávané léky vám způsobí migrenózní stavy, jsou vhodné se poradit s lékařem o jejich výměně.

PREVENCE

Akutní stavy se mohou objevovat i několikrát během jednoho měsíce, kdy můžou trvat i několik hodin. Dodržujte tedy pravidelný spánek, klidový režim a dostatečně pijte.

Při akutních stavech si můžete pomoci bylinkami ve formě čajů, koupelí a obkladů. Zkusit můžete také aromaterapii. Při prevenci se využívá bakopa, kopretina řimbaba. Využít se také dá konopí, meduňka, kozlík lékařský. Na farmakologickém trhu je i spousta vhodných léků, některé se dají volně koupit v lékárně. Poraďte se se svým lékárníkem.

Je vhodné řešit preventivně i svoji životosprávu.

Napsat komentář