HOBBYMANIE(5)

Jak vybrat vhodnou šatní skříň?

Šatní skříň je kousek nábytku, bez kterého se neobejde žádná domácnost. Vzhledem k tomu, že si ji pořizujeme jen několikrát za život, je potřeba jejímu výběru věnovat velkou pozornost.

Na co se zaměřit při výběru šatní skříně?

Prioritu hraje materiál. Dalším hlediskem je způsob otevírání a nezanedbatelné není ani její vnitřní uspořádání.

Materiál šatní skříně

K dostání jsou šatní skříně vyrobené z různých druhů materiálů. Tady jsou ty nejčastější.

Dřevo – pořídit si můžete šatní skříně vyrobené z masivu, dřevotřísky nebo tenkého plátu dřeva. Mezi jeho výhody patří dlouhá životnost, nadčasový design. Nevýhodu představuje vyšší pořizovací cena a nižší odolnost vůči vlhkosti. Dřevo je navíc více náchylné k mechanickému poškození.

Lamino – těší se oblibě a to díky ceně a dostupnosti. Lamino je vlastně lepená dřevotříska, která se potahuje speciálním druhem papíru zalévaným speciální pryskyřicí. Vybírat si můžete z různé řady dekorů a designů, takže si skříň snadno přizpůsobíte svému stylu bydlení. Stejně jako dřeva je však hůře odolné vůči vlhkosti.

Textil – jedná se o skládací modulární šatní skříně. Základ představují nosné konstrukce vyrobené nejčastěji z kovu. Na nich je umístěná textilní část. Tyto skříně také disponují policovou i tyčovou částí. Dveře se uzavírají na klasický či suchý zip.

Kov – tento typ materiálu se často využívá ve veřejných šatnách.

Sklo – tady se jedná především o výplňový materiál.

Způsob otevírání

Klasické s otočným otevíráním – někdy se setkáme s pojmem křídlové. Při otevírání zaberou více prostoru.

Posuvné dveře – pohybují se na kolejničkách. Mezi jejich výhody patří prostorová nenáročnost.

Shrnovací – harmonikové dveře disponují dvěma křídly, která se při otevírání skládají k sobě.

Vnitřní výbava

Každá skříň by měla být vybavena jak policovým, tak i tyčovým systémem. Chcete-li skříň umístit do předsíně, volte větší členitost. Jestliže preferujete oblečení skládat, volte takový model, který bude mít více polic. Máte-li oblečení rozvěšené na ramínkách, uvítáte rozsáhlejší tyčovou část.

Napsat komentář