HOBBYMANIE(5)

Jak vychovat svou kočku? Trestat ji je největší chyba!

U koček se, podobně jako u psů, setkáváme v domácím chovu i s jednáním, které je někdy. Kočka domácí si v repertoáru svého chování ponechala spousty zvyků či z našeho pohledu zlozvyků, které zdědila po svých divokých předcích. Ne všechny jsou pro soužití s člověkem v uzavřené domácnosti zrovna vhodné. Na druhou stranu je třeba si uvědomit, že kočka se nemůže své přirozenosti zbavit – narodila se tak. Ale když víte jak na to, lze spoustu těchto projevů s relativně velkou úspěšností zmírnit tak, aby se daly snášet.

Trestat kočku je zbytečné, jenom si to u ní rozházíte

Kočka se zlobíZákladní pravidlo zní netrestat. A to ani tehdy, když přímo vidíte, jak se kočka nevhodného chování dopouští. Problém totiž je, že kočka trest nechápe tak, jak bychom potřebovali (nebo jak jsou někteří zvyklí u psů – i když ani u nich by trest neměl být používán nijak často). Nepřináší to tedy žádné pozitivní výsledky, ale naopak velmi často zhoršení situace, vedoucí k úplnému rozbití vztahu mezi kočkou a majitelem.

Trestem se dá u kočky docílit jenom toho, že napořád ztratíte její důvěru. A to zřejmě nechcete. Taky rozhodně není vyloučeno, že se u trestané kočky objeví další nežádoucí nebo poruchové chování, které jste do té doby řešit nemuseli. Prostě trestáním kočky dosáhnete naprostého opaku toho, co jste původně zamýšleli. Proto si zapamatujte, že trest není řešení.

Musíte na to od lesa

Na kočky se musí od lesa. Nejdříve je třeba zjistit, jaký má vaše kočka vlastně problém, případně proč dělá to, co vy rozhodně nechcete. Pokud se jedná o přirozené chování (značkování močí, škrábání nábytku, apod.), pak je u některých jedinců nemožné je těchto projevů zcela zbavit pouze výchovou. Existuje ale celá řada triků, jak zkusit takové projevy u kočky mírnit. Druhou možností pak je, že vaše kočka opravdu trpí poruchou chování a pak vám nezbývá než se obrátit na odborníka.

Nikdy se nesnažte s kočkou bojovat nebo se sní nějakým způsobem prát. Člověk je možná větší a teoreticky i fyzicky silnější, realita je ale jiná. Kočka domácí je stále velice dobrý predátor, je vyzbrojená ostrými zuby a drápy, její reakce jsou bleskové. Dost lidí by mohlo vyprávět o tom, jak chtěli „seřezat“ kočku – nepovedlo se jim to, a ani vám se to nepodaří. A pokud ano, nevyhrajete  – kočka vám navždy přestane věřit a už s ní nenavážete žádný vztah.

Nevíte si rady? Obraťte se na odborníka

Kotě Pokud nemáte s kočkami dostatek zkušeností, nebojte se obrátit na veterináře. Chování koček je poměrně dobře popsáno v odborné literatuře a většina veterinárních lékařů vám bude umět poradit, nebo vám dají kontakt na specialistu v oboru. Často pak stačí, že majitel změní svůj způsob jednání se zvířetem, nebo uplatní pár jednoduchých triků a za pár týdnů je po problému. Kočka domácí sama o sobě totiž není, ani nechce být zlá. Takovou se stane až tehdy, když ji budete trestat. A tomu se raději vyhněte, protože se zlou kočkou se žije hodně špatně.

Autor: David Navara, redakce

Foto: pixabay

Zdroj: Mazličkoviny.cz

Napsat komentář