HOBBYMANIE(5)

Vánoce za dveřmi: Čokoládové máslové kopečky snadno a rychle

Příprava těchto kousků je opravdu snadná, dbejte jen na to, aby kuličky tmavého těsta po obalení v krystalovém cukru a při vytlačování důlků v jejich středu vhodnou násadou (raději o trochu silnější) nepopraskaly. Pokud se na nich objeví drobnější praskliny při pečení v troubě na plechu s papírem, na závadu to již není. Naopak. Právě díky tomu nabydou vzhledu zmiňovaných sopečných kráterů pokrytých sladkou námrazou.

Recept na čokoládové důlkové koláčky:
220 g másla 250 g moučkového cukru 1 sáček vanilkového cukru 2 žloutky 2 lžíce smetany ke šlehání 270 g hladké mouky 100 g práškového kakaa špetka soli hrubý cukr na obalování; náplň: 60 ml smetany 2 lžíce medu vanilkový extrakt 120 g hořké čokolády 30 g másla

Jak na to krok za krokem:

Měkké máslo utřete s oběma druhy cukru, dále do pěny zašlehejte žloutky, smetanu a vmíchejte po lžících směs mouky s prosátým kakaem a solí.
Vše propracujte, nejlépe v hnětači, a lžící oddělujte z tmavého tužšího těsta stejně velké kousky, ze kterých vytvarujete kuličky, každou obalíte v krystalovém cukru a na plechu s papírem do ní vytlačíte vhodnou násadou větší důlek (ponechte mezi kousky dostatek místa). Zároveň dejte pozor, aby boky koláčků nepopraskaly! Cukroví pečte v troubě vyhřáté na 170 °C asi 10 minut.

Než zchladne, připravte krém: V rendlíku svařte smetanu s medem a extraktem, odstavte, přidejte máslo, nalámanou čokoládu a vše dohladka vymíchejte. Zchladlý krém naložte do sáčku s hladkou špičkou a koláčky jím naplňte (krém vytahujte pěkně do špičky).

Náš tip:
Pusinky medové ganáže nanášené pomocí sáčku s hladkou špičkou do důlků v medových koláčcích vytahujte pěkně do špičky. Cukroví pak nechte v chladu odležet, tuhé koláčky musí zvláčnět.
 

Napsat komentář