HOBBYMANIE(5)

Jaké technologie využívají moderní cyklistické brýle?

Kdo vyráží pravidelně na kolo, tomu by ve výbavě neměly chybět kvalitní cyklistické brýle. Ty musí být všestranné, bezpečné a měly by taky perfektně padnout na obličej, a to i pod cyklistickou přilbu. Jaké technologie skel u dnešních moderních cyklo brýlí najdeme a k čemu slouží?

Proč mít kvalitní cyklistické brýle?

Ať už jezdíte na kole jen tak pro zábavu, nebo patříte mezi profesionální cyklisty, kromě přilby a kola určitě máte taky kvalitní cyklistické brýle. Že ne? Pak je nejvyšší čas to napravit.

Cyklistické brýle ochrání vaše oči před škodlivým UV zářením, proudění vzduchu, hmyzem i prachem. Jen si vzpomeňte, kolikrát už vám za jízdy vletěla do oka muška nebo smítko prachu a jak to bylo nepříjemné. Cyklo brýle tomu zabrání, mají ale i další funkce.

Chrání také oko před poškozením například větvičkou, kterou jste přehlédli, navíc by se měli přizpůsobit měnícím se světelným podmínkám a chránit vaše oči před oslněním.

Jak brýle na kolo vybrat?

  • Základním pravidlem pro výběr brýlí na kolo je pohlídat si, aby vám nepadaly z nosu, nikde netlačily a dobře seděly na nose.
  • Zorníky mají být, z důvodu bezpečnosti, vyrobené z odolných a netříštivých materiálů.
  • Měly by mít protáhlý tvar, aby umožnily periferní vidění.
  • Obroučky mají být pružné a lehké.

Jaké technologie u brýlí oceníte?

Nejdůležitější součástí brýlí jsou vždy zorníky, jejich provedení má u sportovních brýlí velký vliv na výsledné optické vlastnosti brýlí. Jejich barvu vybírejte s ohledem na to, kam na kole nejčastěji vyrážíte a kdy, za jakého počasí. Na denní projížďky jsou totiž lepší tmavší zorníky, při večerní projížďce zase oceníte ty čiré.

Náš tip: Kdo ví, že jeden typ zorníků mu určitě nebude stačit, ten by měl sáhnout po brýlích na kolo s vyměnitelnými zorníky, které můžete dle potřeby střídat.

Fotochromatické zorníky reagují na světelné podmínky

Fotochromatické neboli samozabarvovací zorníky reagují na aktuální světelné podmínky a přizpůsobují se jim. Když se intenzita světla zvýší, brýle ztmavnou, při nízké světelné intenzitě zesvětlají, mohou být až čiré.

Na trhu dnes navíc najdete zorníky, které jsou schopné měnit barvu třeba z růžové na šedou, z oranžové na hnědou a podobně, navíc pak mají i velký rozsah zatmavení (z kategorie 1 až na kategorii 3).

Víte, že dnes už dokáží zorníky reagovat téměř okamžitě, takže vždy bezvadně uvidíte? A to třeba i když vjedete do lesa a pak z něj zase vyjedete.

Polarizační zorníky vás ochrání před odlesky a odrazy

Taky se vám stává, že vás oslní odrazy od vodní plochy nebo mokré silnice? Víte, že se s tím můžete jednou provždy rozloučit? A to díky polarizačním zorníkům, které k oku nepropustí odrazy světla od lesklých ploch, navíc zlepší vidění barev a pomohou vám předcházet nebezpečným situacím, ke kterým kvůli snížené viditelnosti čas od času dochází.

Víte, že světlo se za normálních okolností šíří všemi směry, ale to, které se od něčeho odrazí, se šíří jen horizontálně? Právě na tom jsou postaveny polarizační brýle, jejichž filtr propouští světlo jenom ve vertikální rovině a odleskům a oslnění tak brání.

Tip na závěr: 3fvision nabízí jako jediní v ČR fotochromatická skla, která jsou zároveň polarizovaná. Chtějte pro svoje oči jen to nejlepší.

Napsat komentář