HOBBYMANIE(5)

Jak vybrat bazén na zahradu?

Blíží se léto a s ním spojená otázka, kde se zchladit během teplých dní. A možná i u Vás probíhají diskuze o pořízení bazénu. V tom případě je tento článek určen pro Vás, abyste si ujasnili, jaký bazén pořídit.

Základní otázky při pořízení bazénu jsou:
Jaký máte rozpočet. Rozpočet je velmi důležité zvážit hned na začátku, protože bazén Vás může vyjít na 5000 Kč, ale také na 500 000 Kč. Také nelze počítat jen s pořizovací cenou bazénu. Musíte vzít v úvahu další doplňky a péči o bazén.
Kolik máte prostoru
V jakém období chceme bazén používat. Pokud chcete bazén užívat celoročně, musíte zvolit zapuštěný bazén se zastřešením. Pokud má bazén sloužit pouze na zchlazení v teplých dnech, postačí Vám nadzemní bazén.
Kdo se v něm bude koupat. Jiný bazén pořídíte na řádění Vašich ratolestí a jiný pro sebe na plavání.

Existují 3 základní typy bazénů:
Zapuštěné bazény – tento typ volíme zejména tam, kde máme velký prostor a bazén chceme využít nejen na dovádění ve vodě, ale i na plavání. Při výběru tohoto bazénu musíte počítat s velkým zásahem do Vašeho rodinného rozpočtu a se stavebními úpravami. Pokud si zvolíte tento typ bazénu, je důležité si promyslet materiál, který zvolíte. Plastové bazény patří mezi nejlevnější, ale mají omezenou životnost. Laminátové jsou pak střední cestou, jejich živostnost může být i 50 let. Nejkvalitnější jsou poté nerezové nebo betonové. Cena těchto bazénů se pohybuje od cca 200 000 do 500 000 Kč v závislosti na materiálu a doplňcích. Jen samotné zastřešení bazénu vychází na cca 100 000 Kč. Pokud nemáte dost místa a chtěli byste bazén i na plavání, můžete do menšího bazénu instalovat protiproud, jehož cena se pohybuje kolem 30 000 Kč.

Polozapuštěné bazény – u tohoto typu bazénu si vy sami zvolíte, do jaké hloubky chcete bazén zapustit. Takový bazén využijete zejména s malými dětmi, protože pro ně nebude dostupný, jako plně zapuštěný bazén. Zde cena opět závisí na vybraném materiálu a již je třeba započítat stavební práce. Cena se poté pohybuje kolem 50 000 Kč (může být vyšší při výběru většího typu nebo nižší, pokud si stavební práce provedete sami).

Nadzemní bazény – jsou nejběžněji používaným druhem bazénu, a to zejména díky jejich finanční dostupnosti. Tyto bazény volíme zejména tehdy, pokud chceme bazén používat jen během letní sezony. Po létě bazén složíme a uskladníme, čímž prodloužíme jeho životnost. Nespornou výhodu je také to, že k položení takového bazénu potřebujete jen rovnou plochu, tj. se obejdete bez stavebních úprav. Nevýhodou bývá vstup do nich, který musíte řešit schůdky. Pokud si zvolíte nafukovací bazén, musíte počítat i s možností protržení. U nadzemních bazénů se cena pohybuje od cca 5000 Kč u nafukovacích do 50 000 Kč za fóliový s pevnou konstrukcí.

Bazénové příslušenství pak závisí na výběru bazénu, ale základem jsou filtr, čerpadlo, čistící síťka, bazénová chemie, zakrývací plachty aj. Čím kvalitnější péči Vašemu bazénu poskytnete, tím levnější bude jeho údržba.

Na závěr doporučuji nevybírat bazén přes internet nebo z letáků, ale osobně v prodejnách, kde bazén uvidíte ideálně i vystavený.

Krásné léto přeje Soňa J.

 

Zdroj foto: Fotobanka

Napsat komentář