HOBBYMANIE(5)

Zamítla vám pojišťovna invalidní vozík? Poradíme vám, jak si ho zařídit jinak!

Ocitli jste se v situaci, kdy se neobejdete bez invalidního vozíčku? Nechcete už být závislí na pomoci druhých? Pomohl by vám invalidní vozíček, ale pojišťovna vám žádost zamítla? Nesmutněte a pořiďte si ho sami! Vyberete si přesně takový, jaký potřebujete, navíc se nebudete strachovat, že vám ho někdo vezme. Jak na to?

Invalidní vozík na pojišťovnu

Invalidní vozíček je zdravotnická pomůcka, na kterou máte za splnění určitých podmínek nárok na pojišťovnu jednou za 5 let. Cesta je to ale trnitá, kromě potřebné diagnózy a správně vyplněné žádosti je třeba také úspěšně projít schvalovacím procesem pojišťovny, kdy revizní lékař musí váš nárok uznat. Ne vždycky se tak stane, co potom? Jediným řešením je pořídit si vozík za vlastní peníze.

Ano, je to investice, se kterou jste nepočítali, na druhou stranu budete víc samostatní a nezávislí, vyberete si vozíček dle svých představ a hlavně, nikdo vám vozík nesebere.

Víte, že i když vám pojišťovna vozík schválí, revizní lékař vám může přidělit úplně jiný vozíček než ten, který doporučil váš lékař? Klidně může jít i o repasovaný vozík. Navíc se časem může stát, že pojišťovna dojde k názoru, že ho už nepotřebujete a budete ho muset vrátit.

Jak si vybrat ten nejlepší vozíček?

Asi vás nikdy nenapadlo, že zrovna vy ho jednou budete potřebovat, takže ani nevíte, podle čeho ho vybírat, aby nejen dobře sloužil, ale aby byl také pohodlný. Na co se zaměřit?

Krok první: Mechanický nebo elektrický vozíček?

První volbou většinou bývá mechanický invalidní vozík, který je snadno ovladatelný, přenosný a obvykle také skládací. Je vhodný zejména pro nemohoucí osoby, seniory a tělesně postižené osoby. Jeho velkou výhodou jsou bezúdržbová bezdušová kola.

Mechanický vozíček nechcete, dáte přednost elektrickému invalidnímu vozíku? Potěší vás komfortem i výbavou jako jsou sklopná opěradla, nastavitelná opěrka hlavy, skladovací koše apod.

Krok druhý: Dobře vyberte velikost sedáku

Jedním ze základních parametrů pro výběr vozíku je velikost sedáku, hlavně jeho šířka. Ideální je si vybraný vozíček vyzkoušet, protože mezi postranicí vozíku a vaší kyčlí má zůstat prostor o velikosti zhruba dvou centimetrů.

Krok třetí: Zaměřte se i na hloubku sedu

Další důležitý parametr, který má vliv na to, aby se vám na vozíčku pohodlně sedělo. Mezi okrajem sedačky a vaší podkolenní jamkou má zůstat prostor 5 centimetrů.

Krok čtvrtý: Jaká chcete kola?

Vsadíte na pneumatická nebo bezdušová kola? Nemůžete se rozhodnout? Vyberte je s ohledem na to, kde budete vozíček používat. Do exteriéru jsou lepší pneumatická kola, v bytě zase ta bezúdržbová (bezdušová) kola.

Krok pátý: Co se ještě u vozíčku může hodit?

Určitě je dobré pohlídat si hmotnost vozíku. Čím bude těžší, tím hůř se bude ovládat. Plánujete vozík často skládat třeba do kufru auta? Pak jistě oceníte rychlospojku, díky které snadno sundáte (nainstalujete) kola.

Napsat komentář