HOBBYMANIE(5)

Poklady našich zahrádek

Každý kdo má domek a zahradu či zahrádku, nebo i jen balkón zatouží po pěstování vlastních bylinek. Umístění záhonu pro bylinky je nejlépe v polostínu a v blízkosti domu. Důležité je si promyslet co chceme pěstovat za bylinky a brát v úvahu i jejích výšku. Abychom tak vedle sebe nevysázeli vysokou mateřídoušku a k ní nízký tymián, který by tak špatně rostl a vy byste si jej tím znepřístupnili.

Dobré je si promyslet jestli chceme mít záhon plný víceletých rostlin nebo jednoletých. Výhodou jsou víceleté rostliny, ale v kuchyni více využijete právě jednoletky, které se hodí umístit tak, abychom další rok měli snadný přístup k výsadbě nových rostlin.

Hodně oceníte i terakotové květináče u jednoletek, květináč pohodlně vyjmete z půdy a vsadíte tak novou rostlinku bez velké práce.

Bylinky jsou nenáročné hojně rostoucí rostliny. Pro potřebu přihnojit, volíme ekologické hnojivo a konzumujeme nejdříve po 24 hodinách od hnojení. Pokud nechceme bylinky sušit a nestříháme pravidelně, tak na podzim více prostříháme. Na jaře naopak uděláme větší střih, abychom tak podpořili lepší a zdravější růst bylinek.

Mezi nejčastěji pěstované bylinky patří určitě bazalka, majoránka, máta, meduňka, šalvěj, kopr, tymián, petržel, libeček, pažitka, ale i lichořeřišnice, yzop, pelyněk a levandule. Bylinky lze nejen používat v kuchyni, sušit, ale i macerovat v kvalitním oleji, vyrábět sušené směsi na čaj, tinktury nebo i masti. Bylinky, které stojí za zmínění, jsou peruánský ženšen, tulbaghie, bakopa drobnolistá, ananasová a banánová máta, medvědí česnek, vanilka pravá a citrónová tráva. Jejich pěstování, vůně a chuť vás bude určitě bavit a rozšíříte si tak jídelníček o nové chuťové prožitky.

M.S.

 

Zdroj foto: Fotobanka

 

Napsat komentář