HOBBYMANIE(5)

Zpracování bylinek

Asi nejznámějším zpracováním bylinek je sušení. Ale má to i svá pravidla. Před sušením z rostlin odstraníme trávu, špatné listy, listy s larvami a zámotky larev. Některé bylinky sušením získají na aroma a jiné zase o své aroma přichází jako například máta a meduňka. Musíme mít na paměti, že bylinky nikdy nesušíme na slunci, ale na tmavém, teplém, suchém a dobře větraném místě. Sušit můžeme v tenkých vrstvách na bílém balicím papíře (nikdy ne noviny atp.), nebo použijeme několikapatrové závěsné sítě na sušení. Sušit lze i ve svazečcích zavěšením na šňůru, ale počítejme i s možnou ztrátou barvy. Teplota v místnosti kde bylinky budeme sušit, by měla být maximálně 45°C. Sucho a proudění vzduchu zabraňuje plesnivění a poškození sušených bylinek, tma je lepší pro zachování barvy a chuti. Pravidelným otáčením bylinek při sušení, zabraňujeme zahřívání a urychlujeme celý proces. Když se stonky lámou, listy jsou pokroucené a vše nám krásně šustí, máme hotovo a nasušeno.

Další možné zpracování je prosolování. Sůl má tu schopnost, že zachovává vůni a přirozené aroma. Bylinky tak zůstávají aromatičtější, než kdybychom je jen sušili. Další výhodou je, že neztrácí barvu, neplesnivějí ani se jinak nekazí. Stávají se ale výrazně slané, proto není nutné pak pokrmy dále dosolovat. Vrstvíme 4 díly bylin na 1 díl soli za mírného pěchování.

Dvě mouchy jednou ranou zabijeme nakládáním. Uchováváme tak bylinky v octu nebo oleji. Při nakládání v oleji, musíme mít na paměti, že bylinky nesmí přijít do kontaktu se světlem a vzduchem. Ukládáme na tmavá místa a bylinky ponoříme do oleje celé, aby nevyčnívaly a nedošlo ke zkažení. Po dvou týdnech přecedíme a olej můžeme používat dále. Takový to aromatizovaný olej je i krásný jedlý dárek, dozdobený snítkou sušené bylinky.

Pokud si nechcete přidělávat práci, je mražení bylinek právě pro vás. Na mražení trháme bylinky ráno, dokud jsou ještě orosené, mají co nejvíce šťáv a nesvítí na ně sluníčko, které z nich jinak uvolňuje pro nás potřebné éterické oleje. K mražení vybíráme byliny s velkými šťavnatými listy, bez zažloutnutí, okousaní, larev a jiných známek poškození.

Krátkodobý způsob ukládání bylinek k brzké spotřebě je chlazení. Takto uložené bylinky vydrží asi týden a pak je můžeme zpracovat či uložit dalšími způsoby. Chladíme v plastové krabičce s přístupem vzduchu nebo i sáčku, kde je ale musíme napřed porosit vodou, aby vydržely celou dobu čerstvé a šťavnaté. Teď vám už nic nebrání v tom začít.

M.S.

 

Zdroj foto: Fotobanka

Napsat komentář