HOBBYMANIE(5)

Je lepší finanční nebo operativní leasing?

Nastala chvíle, kdy je už opravdu třeba vybrat nové vozidlo? Chcete si ho pořídit na leasing, protože nemáte dostatečně našetřeno, ale rozmýšlíte se mezi finančním a operativním leasingem? Zajímají vás pro a proti? Pak čtěte dál!

Finanční nebo operativní leasing?

Snad každý z nás má leasing spojený s tím, že si pořídí vozidlo, které patří leasingové společnosti, používá ho, pravidelně splácí a když celou částku uhradí, auto se stane jeho majetkem. Za tu dobu změní svou hodnotu, dojde k jeho opotřebení, bude mít něco najeto.

S operativním leasingem se ale mnozí z nás ještě nesetkali, a pokud ano, máme zafixované, že jde o výsadu podnikatelů. Ještě nedávno tomu tak bylo, dneska si ale auto na operativní leasing může pořídit každý. Proč dát přednost operáku?

Jaké jsou výhody operativního leasingu?

Leasingem se v každém případě rozumí písemná dohoda nájemce vozidla s jeho pronajímatelem. Uzavírá ji právnická nebo fyzická osoba s leasingovou společností. Ta vozidlo vlastní, vy jako nájemce s ním jezdíte a platíte měsíční splátky.

  • Při sjednání operativního leasingu nepotřebujete žádné našetřené peníze na složení akontace nebo kauce.
  • Délka smlouvy je kratší než u finančního leasingu.
  • Splátka u operativního leasingu bývá většinou nižší než u klasického leasingu, vy buď ušetříte, nebo si můžete pronajmout lepší auto než to, které byste si pořídili na finanční leasing.
  • Za provozuschopnost vozidla sjednaného na operativní leasing zodpovídá jeho pronajímatel, vy jako nájemce jen tankujete, jezdíte, přezujete gumy a možná si i koupíte dálniční známku. Stejně to je i se servisem a pojištěním.
  • V případě operačního leasingu si auto pronajímáte na dobu sjednanou ve smlouvě, po skončení smlouvy ho vrátíte a klidně si můžete stejným způsobem pronajmout jiné, novější vozidlo.
  • Auto na operák se po skončení smlouvy nestane vaším majetkem (tedy pokud se na tom nedomluvíte s leasingovou společností a neodkoupíte ho), odpadnou vám tak starosti s jeho případným prodejem.

Na co si dát při sjednání operativního leasingu pozor?

Na jednu stranu si říkáte, proč platit něco, co nikdy nebude moje? Na druhou stranu vás láká fakt, že si za rok, dva nebo tři pronajmete novější model a nebudete muset řešit opotřebení vozu a jeho časté opravy. Operativní leasing má své výhody, při jeho sjednání je ale fajn si pár věcí pohlídat.

  • Součástí smlouvy u operativního leasingu bývá roční nájezd kilometrů, který se pohybuje většinou mezi 10-20 tisíci najetých kilometrů ročně. Kilometry se ale sčítají, tak klidně jeden rok můžete najet méně a další rok zase víc.
  • Od ročního nájezdu kilometrů se odvíjí měsíční splátka, takže je fajn nesjednávat si zbytečně vysoký nájezd. Na druhou stranu ale nesmí být nižší, jinak budete muset rozdíl doplatit.
  • Poznačte si, kdy vám bude končit smlouva a s předstihem pak auto nechte zkontrolovat v servisu, případně ho nechte opravit v rámci servisu, který máte garantovaný ve smlouvě. Až ho totiž budete vracet, leasingová společnost bude podrobně zkoumat jeho stav a případné poškození budete muset uhradit.

Tak co? Rozhodnete se pro operativní leasing, u kterého vám odpadnou starosti, nebo dáte přednost klasice?

Napsat komentář