HOBBYMANIE(5)

Přikládat v kamnech není vaše hobby? Zvolte peletky!

Toužíte po krbových kamnech, ale nechcete se stát jejich otrokem a každou chvíli do nich přikládat? Vsaďte na kamna na peletky, do kterých přiložíte jednou za čas a máte vystaráno!

Říkáte si, že sotva začalo léto a my vám dáváme tip na krbová kamna. Znáte to přísloví, že kdo je připraven, ten není překvapen? Ani v létě není radno zahálet, navíc není lepší čas na instalaci kamen. Netlačí vás totiž čas a klidně si s výběrem kamen a jejich instalací můžete dát načas. V zimě už je to horší, kdo by taky chtěl doma mrznout jen proto, že se nemůžete rozhodnout, jaká kamna pořídit?

Kamna oživí každý interiér

Krbová kamna se hodí do každého interiéru, jedinou výjimkou jsou byty v paneláku. Kdo má ale domeček a řeší vytápění, toho jistě uchvátí. Jen si představte, jak sedíte v obýváku, v ruce máte sklenku s pitím a vedle vás praská a voní dřevo a plápolá plamínek. No nezní to božsky?

Nejsou kamna jako kamna

Možná už jste o nich i uvažovali, ale odradila vás starost kolem nich. Musíte sehnat dřevo, pak ho nařezat, naštípat, usušit, uskladnit a nanosit ke kamnům. Všude z něj je nepořádek, když pak každou chvíli přikládáte, z kamen se valí kouř. To neláká asi nikoho. Už jste ale slyšeli o kamnech na peletky?

Topení peletkami potěší vás i vaši peněženku

Peletky jsou malé slisované válečky standardizovaných rozměrů, které si můžete zakoupit buď volně sypané, nebo v pytlích po 15 kg. Stačí je pak nasypat do zásobníku a sem tam doplnit. Mají vysokou energetickou hodnotu, popel z nich vzniká jen ve velmi malém množství. Jaké jsou jejich další přednosti?

  • Topení peletkami je šetrné pro vaše záda i peněženku. Nebudete muset tahat dříví ke kamnům, ani se k němu ohýbat, navíc jsou provozní náklady nižší, než kdybyste topili plynem nebo elektřinou.
  • Topení peletkami je ekologičtější, šetří přírodu.
  • Zpelet vzniká jen minimum popela, takže vám odpadnou starosti s každodenním čištěním kotle. Jednou za týden ho stačí vysát třeba vysavačem na popel.
  • Spalování pelet je čisté, emise oxidu uhelnatého jsou 10x nižší, stejně tak uhlovodíky a emise prachu.
  • Pelety stačí do zásobníku nasypat jednou, případně dvakrát za týden, podle toho, jak intenzivně topíte.
  • Na termostatu si nastavíte požadovanou teploty a kamna si ji budou hlídat, sama si dle potřeby také přiloží.

Náš tip na závěr: Pořiďte si kamna na peletky, která si na váš pokyn sama škrtnou a sama si také dávkují pelety podle toho, jak intenzivně naprogramujete topení. Jejich obsluha je snadná a intuitivní, na trhu je najdete i v provedení s teplovodním výměníkem, kdy se napojují na ústřední topení a ohřívají vodu v radiátorech.

Navíc taková kamna nevíří prach a jsou vhodná i do domu, kde bydlí alergik nebo malé dítě. Když si pořídíte model, jehož součástí je WLAN modul, můžete kamna ovládat i na dálku prostřednictvím aplikace, kterou si může na telefon nebo jiné zařízení nainstalovat až 5 lidí,a zatopit si třeba cestou domů z výletu nebo práce. Doma vás pak přivítá příjemné teplo.

Napsat komentář