HOBBYMANIE(5)

Jarní práce na zahradě: Zakládáme trávník

Chcete-li zkrášlit svůj pozemek u novostavby, pak si pochopitelně nechte na pozemek navézt dostatečnou vrstvu kvalitní půdy. Pokud vám finance dovolí dopřát si jen skromnější vrstvičku životadárné zeminy, pak musíte původní podloží zrýt, zbavit všech zbytků po stavařích i kořenů pýru nebo všelijakých jiných plevelů. Novou zeminu pak obohaťte kompostem a nezapomeňte přidat písek, který trávníkům velice prospívá.

Na starý bez kompromisů

Jste-li majiteli pozemku se starým trávníkem, který už má nejlepší roky za sebou a moc parády nedělá, pak postupujte nekompromisně a postříkejte ho totálním herbicidem (např. Roundup seženete i v supermarketech v oddělení hobby). Nejprve si ale přečtěte návod, kde se dozvíte o správném dávkování, způsobu aplikace i o tom, že po postřiku by na ošetřenou plochu nějaký čas nemělo svítit prudké slunce nebo na ni zapršet.
Když zhruba po třech až čtyřech týdnech rostliny odumřou, přichází na řadu práce s půdou. Zryjte ji zhruba do hloubky 30 cm, ale neobracejte ji! Pečlivě vyberte zbytky rostlinstva a další nečistoty. Do vyrovnané zeminy můžete asi týden před výsevem přidat startovací hnojivo pro trávníky.

Začínáme s oséváním: Zvažte, jaké nároky od trávníku očekáváte

Když už máte zeminu vyčištěnou, řádně vyživenou a odpočatou, můžete se pustit do vysévání. Nejprve se ale zamyslete, k jakému účelu bude váš zelený koberec sloužit. Jiné nároky bude vyžadovat ten, po kterém se budou pravidelně prohánět caparti, a zcela odlišné vlastnosti budete na něm chtít v případě, že chcete jen luxusní zelenou plochu, po které mnoho chodit nebudete.
Naštěstí na trhu najde sobě na míru ušitou směs každý. Většina výrobců je prozíravá a směsi do světa pouští pod výmluvnými názvy jako Sport, Parková směs, Směs do stínu nebo třeba do sucha.Než semeno zapravíte do půdy, musíte ji uválcovat nebo prostě jen „uplácat“ zadní stranou lopaty. Pokud chcete osévat rozlehlejší plochu, je dobré si vzít na pomoc jednoduchý secí stroj, který je k mání za pár korun v hobby marketech. Dáváte-li přednost „ruční práci“, pak si ze sáčku či krabičky naberte vrchovatou hrst semínek a rovnoměrně, nejlépe křížem (jednu dávku zleva doprava a druhou zdola vzhůru) ji rozhoďte na plochu jednoho metru čtverečního. Pak sáhněte po hrábích a semínka jimi „zasekejte“ nejlépe do hloubky 0,5 až 1 centimetru. Na přilepšenou můžete budoucímu zelenému fešákovi dopřát i pokrývku kvalitní zeminy nebo trávníkového substrátu.

Trávník potřebuje vodu a vodu…

Potom už přijde na řadu zálivka, kterou nesmíte podcenit. Pokud po vysévání nepřijde období dešťů, zalévejte každý den. Za pár dnů byste se měli dočkat prvních zelených důkazů, že se dílo podařilo. Na první sekání se vydejte, jakmile tráva vyroste do výšky kolem 4 centimetrů. Na tuto premiéru jsou vhodnější než rotační sekačka kosa nebo sekačka vřetenová. Sečte ale s rozvahou, odstraňte jen třetinu výšky. Po čtrnácti dnech, kdy zelený koberec zesílí, můžete trávník zarovnat podle svých představ.

Napsat komentář