HOBBYMANIE(5)

Jaro je tady, přišel čas prořezat růže. Jak na to?

Nebojte se hlubokého řezu. Naroste vám sice méně, ale o to silnějších výhonů. Květů bude také míň, ale zato budou krásně veliké. Růžové keře a stromky se vám při správném řezu odmění hustou a voňavou korunou.

Čím začít?

Odstraňte nejdříve všechny slabé, vymrzlé nebo uschlé větve. Pokud chcete zatím menší keříky zvětšit, zkraťte silné letorosty z loňska přibližně na polovinu, odstraňte také tenké výhonky uvnitř keře.
Pokud máte naopak pro každý keř málo místa, musíte na jaře řezat o to hlouběji. Loňské výhony zkracujte na 3 – 6 oček, slabší raději více, než silnější. Stříhat byste měli mírně šikmo a asi půl centimetru nad vnějším očkem.

Různé druhy vyžadují různý řez

Pokud chcete u hybridů čajových růží dosáhnout hezkých dlouhých stonků, pak řežte co nejvíce, tedy na 2 – 4 očka. Floribundy je dobré krátit na 5 – 7 oček, polyantky asi na půlky výšky, tedy cca 40 cm.
Stromkové růže prořezáváte v zásadě stejně, jako keříkové, musíte si ale hlídat vyvážený tvar řezu, abyste dosáhli rovnoměrné koruny. U převislých růží prosvětlete staré dřevo, dlouhé výhony zakraťte a postranní zastřihněte na krátké čípky se dvěma očky.
U pnoucích růží odstraňte výhony, starší ne 4 roky, a to úplně u země. U mladších výhonů (2 – 3 roky) zakraťte všechny postranní výhony na 2 – 4 očka, loňské pak hlouběji a přivažte je k opoře.
Keřové a plané růže vyžadují nejstarší a nejsilnější větve u země. Následuje konečná úprava tvaru keře: Každoročně je třeba ho zkrátit přibližně o 1/3. Stejně tak se krátí i minirůže.
Foto: Pixabay.com
 

Napsat komentář