HOBBYMANIE(5)

Nový šlágr šéfkuchařů: Když jsou knedlíky ovocné i vzhledem

Obzvlášť oblíbené je v tomto směru tvarohové těsto, ale pokud chcete do atraktivních knedlíků balit celé plody, potom je vylepšete přídavkem pudinku. A opravdu skvělého výsledku docílíte s jablíčky s červeně probarvenou dužninou, která se dnes těší velké oblibě!

Tvarohové těsto na knedlíky je velice jednoduché a jeho příprava rychlá. Pokud do něj ovšem zabalíte větší kousky ovoce nebo celé plody, které je třeba vařit o trochu déle, potom se rozváří. Není zkrátka určené pro příliš dlouhé vaření.
Tento nedostatek ovšem odstraní přídavek vanilkového pudinkového prášku, který na samém začátku smícháte s moukou. Běžně se používá hrubá, ale nic nezkazíte i s polohrubou. Těsto pak zpracujte tradičním způsobem a podobně do něj zabalte i ovoce.
Chcete-li použít pro pěkný výsledný efekt celá jablíčka nebo hrušky, potom vybírejte menší plody, vykrojte z nich spodem jádřince, stopky nahoře ponechte a slupku tence oloupejte. Jsou-li jablíčka nebo hrušky sladké, nemusíte do knedlíků již přidávat cukr. Výsledkem bude dezert vhodný i pro diabetiky, protože i těsto je zcela bez cukru!

Recept na vylepšené tvarohové knedlíky:
100 g hrubé mouky 1 vanilkový pudink špetka soli 250 g měkkého tvarohu 1 vejce; náplň: libovolné ovoce dle chuti a možností; na dohotovení: moučkový cukr rozehřáté máslo

Jak na to krok za krokem:

Smíchejte v míse mouku s pudinkovým práškem a špetkou soli. Přidejte tvaroh, vejce a vypracujte těsto, které na pomoučeném válu důkladně propracujete. Dle potřeby do hmoty vpracujte další mouku. Jakmile těsto přestane lepit, odložte je do chladničky a připravte si ovoce. Menší hrušky a jablíčka musí být ne příliš tvrdá, ale ani měkká. Plody nejprve zbavte zdola jádřinců, ale stopky nahoře jim ponechte. Poté je oloupejte.
Těsto poté rozválejte na pomoučeném válu do podoby plátu silného 5 mm, rozdělte jej rádýlkem na dostatečně velké čtverce a do každého zabalte po kousku ovoce tak, aby stopka vyčnívala nahoru. Knedlíky naházejte do vroucí osolené vody, odpíchněte je vařečkou ode dna a zvolna vařte asi 10 až 15 minut podle velikosti. Ovoce uvnitř se musí provařit, nikoli však rozvařit! Scezené knedlíky polijte máslem a posypte moučkovým cukrem.

Kam pro ten zázrak?

Jako první jsme vyzkoušeli knedlíky z jablíček s červenou dužninou, která se dnes těší u pěstitelů velké oblibě. Na první pohled vyhlížejí obyčejně, když je ale rozkrojíte, dočkáte se překvapení: Dužnina uvnitř není bílá či nažloutlá, jak tomu u jablek bývá, ale temně červeně probarvená!
Takovými plody se vyznačují nové odrůdy, kterých se podařilo docílit křížením s některými botanickými druhy jabloní, u nichž je tato vlastnost běžná. Kupodivu i v minulosti se u nás pěstovaly jabloně s podobně probarvenou dužninou, i když ne tak výrazně. Stačí zmínit např. odrůdu kalvil červený. Z těch moderních jsou k dostání kultivary Scarlet Surprise či Hidden Rose. Více o nich najdete na www.pawpaw.cz

Napsat komentář