HOBBYMANIE(5)

Jaro už volá a zahrada taky

Sice stále nepřišla pořádná zima, kterou nám meteorologové slibují, ale jaro už pomalu klepe na dveře a je třeba tomu přizpůsobit práce na zahradě. Co všechno vaše zahrada na jaře potřebuje? A kdy je nejlepší čas na zasazení mrkve?

 

Půda potřebuje kypření půda

Před výsadbou je třeba postarat se o půdu, která přes zimu dostala zabrat. Základem je kypření, díky kterému se dostane do půdy kyslík.

Nejlépe k tomu poslouží stará klasika – motyčka, hrábě a rýč. Pokud chcete investovat, můžete si pořídit kultivátor, který vám kypření usnadní.

 

Stejně tak si jej ale můžete půjčit v nějakém hobby obchodě. Vyjde vás to levněji a nemusíte řešit, kde kultivátor uskladnit.

Pro větší úrodnost můžete do půdy zapracovat kompost nebo zasít směs travin, které se říká hnojivo na zeleno.

 

Péče o trávník

Důležitou součástí jarní péče o zahrádku je trávník. Nejdříve odstraňte uhnívající staré lístky. Poté je vhodné trávník prořezat vertikutátorem, který si opět někde můžete zapůjčit. Tento stroj provzdušní trávník a odstraní plsť.

Teprve poté provedete první jarní sekání, kdy ideální výška trávy činí 5 cm. Následně začněte sekat už pravidelně každé dva týdny.

Pokud si zakládáte na krásně zarovnaném trávníku, doporučuje se vřetenová sekačka, která je ale zároveň těžší a je s ní horší manipulace.

 

Co zasadit?

Když máte takto připravenou zahradu, je čas zasadit první květiny či zeleninu. Kdy a co zasadit? Nejlepším rádcem vám bude sama příroda.

Jednou je totiž teplo, pak přijde mráz a vše zničí… Nelze tedy jasně stanovit, že tehdy a tehdy máte zasadit to a to. Příroda ví ale všechno.

Na lísce rozkvetly jehnědy? Je čas zasadit špenát, mák či ředkev. Rozkvetl šafrán? Tak rychle sázet pórek a pažitku. Týden na to pak zasaďte mrkev a petržel.

 

Autor: Soňa J.

Zdroj Foto: Fotobanka

Napsat komentář