HOBBYMANIE(5)

Bez povinného ručení se neobejde žádné vozidlo

Uvažujete o koupi svého prvního vozidla a přemýšlíte, co všechno musíte zařídit? Nebo už nějaké vozidlo máte, a řešíte jeho pojištění? Ať tak, či tak, povinné ručení vyřešit prostě musíte. Bez něj auto nesmí na pozemní komunikaci, jeho sjednání vám ukládá přímo zákon.

Proč je povinné ručení skutečně povinné?

Povinné ručení se označuje také jako zákonné pojištění vozidla, povinné pojištění nebo jako pojištění odpovědnosti z provozu motorového vozidla. Neobejde se bez něj žádné vozidlo, které je provozované na pozemní komunikaci, protože vás jako majitele chrání před finančními důsledky škod, které svým vozidlem způsobíte někomu jinému.

Na co se povinné ručení vztahuje?

Když se řekne autopojištění, tak se tím myslí hned dva druhy pojištění. Jedno z nich je povinné, druhé dobrovolné. Povinné ručení je, jak už název napovídá, tím povinným, a to podle zákona. Vztahuje se na škody, které provozem svého vozu způsobíte někomu cizímu, může jít o:

  • Škody na zdraví a životě
  • Trvalé zdravotní následky
  • Škody na majetku
  • Škody, které mají povahu ušlého zisku.
  • Náklady na odstranění nehody

Podmínkou pro to, aby pojišťovna plnila, je skutečnost, že jste škodu nezpůsobili úmyslně, nesmí jít ani o výluky z pojištění. Mezi ně patří třeba situace, kdy došlo ke střetu dvou vozidel jednoho majitele, řidič byl pod vlivem alkoholu nebo jiné omamné látky, vozidlo nesplňovalo normy STK nebo šlo o jízdu bez platného řidičského oprávnění.

Dobrovolnou složkou autopojištění je havarijní pojištění, které kryje škody, které za vaší přítomnosti i mimo ni, vzniknou na vašem vozidle. Kdybychom si to chtěli ukázat v praxi, tak když způsobíte nehodu, škodu, která vznikne někomu jinému, uhradí pojišťovna z vašeho povinného ručení. Škodu, která vznikne vám, ale povinné ručení nekryje a buď si ji uhradíte sami, nebo pokud máte sjednané havarijko, tak můžete škodu uplatnit u pojišťovny.

Zdroj: fotobanka

Proč jsou u povinného ručení zásadním parametrem pojistné limity?

Jak už jsme řekli, povinné ručení kryje škody, které neúmyslně způsobíte někomu jinému. I drobná nehoda může mít následky, které vyšplhají do statisíců nebo milionů korun, proto je třeba si dobře nastavit pojistné limity. Ty jsou zásadní u každého pojištění a povinné ručení není výjimkou.

Minimum je stanoveno na 35 milionů Kč, při dnešních cenách a nákladech na služby apod., to ale vůbec nemusí stačit. Zvažte tedy, zda se vám nevyplatí pár korun na pojistném připlatit a pro případ pojistné události být dobře chráněn. Sjednat si můžete i limit ve výši 100 a více milionů korun.

Náš tip na závěr: Ušetřete nejen na povinném ručení díky sjednání online

Povinné ručení, havarijní pojištění i další pojištění jako třeba cestovní nebo životní si můžete sjednat online, bez nutnosti osobně navštívit pobočku. Kromě toho, že ušetříte čas, uvidíte na jednom místě také nabídky různých pojišťoven, ze kterých si můžete vybrat tu pravou, dost možná i ušetříte. Není totiž tajemství, že online jsou často i nabídky, které jsou jinak neveřejné.

Napsat komentář