HOBBYMANIE(5)

Kape vám kohoutek? Opravte si jej sami!

Jak rychle, levně a bez čekání na instalatéra opravit vodovodní kohoutek? Zvládne to i méně zručný člen domácnosti. My vám poradíme, jak na to. Nevěřte, že starší kohoutky patří do muzea. Omyl! V domácnostech jich najdete spousty. Sice dnes v bytech převládají moderní pákové baterie, ale ani starší armatury s kohoutky nejsou zdaleka výjimkou. Většinou u nich stačí vyměnit gumové těsnění. Pořiďte si proto kompletní sadu a vyměňte je všechny najednou.

Jak na to?

Nejdříve zastavíme přívod vody a z baterie sundáme ozdobnou hlavici. Poté pomocí sikovek nebo francouzského klíče vytočíme kohoutek proti směru hodinových ručiček. Kombinovanými kleštěni pak vyšroubujeme matičku, která drží těsnění. To vyměníme, matičku zašroubujeme a mírně ji dotáhneme. Pustíme vodu. Pokud baterie stále prosakuje, je potřeba ho sikovkami více dotáhnout.

Pákovka – šetřílek vody i energie

Pokud protéká páková baterie, vyjmeme špičkou nože ozdobnou plastovou krytku. Pod ní se nachází montážní otvor. Šestihranným klíčem vyšroubujeme tzv. červíka a tlakem vzhůru opatrně vytáhneme páku z baterie. Kartuš najdeme pod pochromovanou plastovou objímkou. Vyjmeme ji a vyměníme. Zkontrolujeme také raději rovnou i perlátor. Nemusí se hned kupovat nový. Pokud je zanešený, vložíme jej na několik hodin do octa. Většinou to pomůže.

Co je kartuš a podle čeho vybrat novou?

Kartuš je nejdůležitější součást baterie. Míchá teplou a studenou vodu přesně podle toho, jak zrovna pohybujeme pákou. Díky ní také voda snadno protéká raménkem baterie. Kartuše bývají keramické nebo plastové. Levné modely baterií, které seženeme zhruba do 1000 Kč, mívají obvykle kartuš plastovou. Ta se ovšem snadno opotřebuje a brzy začne prokapávat voda. Postupně způsobí vodní kámen, který má na svědomí zadrhávání páky baterie. Naproti tomu keramická kartuš je téměř nezničitelná a její opotřebení nehrozí. Při výběru vodovodní baterie proto doslova platí: Laciné, dvakrát placené. Proto dáváme raději přednost kvalitní baterii s keramickou kartuší. Každý z výrobců nabízí i několik typů, použitelných na více modelů armatur. U levnějších baterií do 1000 Kč se vyplatí koupit ji raději celou novou. Vždy si nezapomeňte ověřit, jestli ještě ta, kterou máte doma, není v záruce.

Čím se řídit při nákupu baterie?

Aby vám vodovodní baterie dobře a dlouho sloužila, snažte se při jejím nákupu držet pár následujících rad. Předně by se měla snadno ovládat, nekapat ani po letech, měla by šetřit vodu, a ještě dobře designově zapadnout do interiéru kuchyně či koupelny. Levnější modely mají většinou nižší životnost. Čím dražší baterie, tím většinou déle vydrží. V úvahu berme také délku záruky. Ideální je, když výrobce poskytuje záruku minimálně 5 let. Pamatujme také na to, kam baterii kupujeme. Zatímco nástěnná se hodí spíše nad vanu, stojatá „pákovka“ patří víc do kuchyně. Nástěnnou baterii vybíráme vždy podle rozteče stávajících trubek (většinou 150 mm). Výhodou stojaté baterie je jednoduchá montáž, kterou zvládne většinou i laik. Stačí tzv. flexihadičky z baterie napojit na kohoutky ve zdi.

Tip: Stále ještě novinkou na trhu jsou digitální baterie s LCD displejem. Ten zobrazuje teplotu nastavené vody. Jde o velice efektní řešení, ovšem při pořizování takové baterie sáhnete hlouběji do kapsy.

Autorka: Hana Raiskubová

Napsat komentář