HOBBYMANIE(5)

Saunařské desatero

Co s sebou do sauny, jak postupovat při prohřívání těla, jak se zchladit a čím saunu zakončit? Seznamte se se saunařským desaterem.

1. Přezůvky s sebou

Do sauny nezapomeňte přezůvky (žabky či jinou koupací obuv), čisté ručníky, hygienické potřeby a župan. Existují samozřejmě sauny, kde vám ručník či prostěradlo automaticky zapůjčí, na potřeby osobní hygieny byste však měli myslet v každém případě. Oblečení včetně spodního prádla, šperků a ozdob si odložte v šatně.

2. Důkladná očista těla

Před vstupem do sauny použijte sprchu a důkladně si omyjte mýdlem či sprchovým gelem celé tělo. Zapomenout byste neměli ani na lehké spláchnutí vlasů šamponem. Ženy by měly být odlíčené. Poslední sprcha, kterou si dopřejete, bude teplá.

3. Začínejte na nejnižší příčce

Do saunovací kabiny či místnosti přicházejte důkladně osušení. Začínat s prohřívání se doporučuje na nejnižší příčce, kde bývá teplota cca 75 stupňů Celsia. Čím výše ke stropu, tím více se blíží optimálním 100 stupňům. Na místo, kde hodláte sedět nebo ležet, položte ručník nebo prostěradlo. Při pocení se nezdráhejte masírovat si jemně rukama povrch těla. V kabině zůstaňte po dobu, kdy vnímáte pocit tepla jako příjemný. Optimální doba je cca 8 minut.

4. Nechoďte do studené vody uhřátí

V momentě, kdy saunu opouštíte, přichází čas na vlažnou sprchu. Smyjete ze sebe pot a z kůže uvolněné nečistoty. Teprve pak se vrhnete do ledového bazénu. Do bazénu vstupujte vždy pomalu, ponořte do něj celé tělo včetně hlavy a udělejte pár temp.

Pokud na ledovou lázeň nemáte odvahu, nebo bazén jednoduše není k dispozici, použijte po teplém proudu vody studenou sprchu, obrátit na sebe také můžete ledové vědro nebo využít střípky ledu. Pokud se chladíte na vzduchu, zkuste pár cviků.

5. Neprochladněte!

Vždy, když opouštíte saunovací kabinu, nezapomeňte na přezůvky, aby vám neprochladla chodidla. Jestliže už venku pociťujete chlad, celý proces zopakujte. Znovu se důkladně osušte a vstupte do sauny.

6. Rituál opakujte a zakončete sprchou

Doba prohřívání bude podruhé o něco kratší než v prvním případě a vy ji zbytečně neprodlužujte. Zkuste zvolit i vyšší příčku, vyšším teplotám však vystavujte spíše nohy než hlavu. Nejvyšší pozice ponechte raději zkušeným saunařům. Opět následuje sprcha a bazén nebo pobyt na čerstvém zimním vzduchu. Celý rituál se opakuje třikrát až čtyřikrát. Po celé kúře si opět dopřejte sprchu, nejlépe vlažnou vodou, a umyjte si vlasy šamponem.

7. Relaxace

Relaxace tvoří nezanedbatelnou část saunování. Po lázni si potřebuje tělo odpočinout a dostat se do klidu. K relaxaci slouží odpočívárna s lehátky či polohovacími křesílky, kde byste měli spočinout zabaleni do županu nebo osušky minimálně půlhodinu.

8. Jídlo a pití

V době relaxace je ideální doplnit tekutiny a dát si něco dobrého na zub. K pití se doporučují minerální vody, přírodní šťávy a bylinné čaje. Nic nezkazíte ani iontovým nápojem v podobě jednoho piva. K chuti často přijde něco kyselého, proto v sortimentu saunařského občerstvení často narazíte na kyselé rybičky nebo nakládaný hermelín. Vhodné jsou mléčné výrobky, vyhněte se však tučným jídlům.

9. Péče o tělo

Než se obléknete a rozhodnete k odchodu, ošetřete svou nečistot zbavenou pokožku tělovým mlékem či olejem. Vhodná je drobná aktivita, např. cesta domů pěšky, ale velké plány na další vyžití odložte na jindy.

10. Spánek

Sauna se většinou navštěvuje v odpoledních nebo večerních hodinách. Tělo si po ní potřebuje odpočinout a nabrat sil na následující den. Proto si po sauně dopřejte, když to okolnosti dovolí, klidný a nerušený spánek. V případě, se dostanete do sauny dříve, zkuste aspoň poobědového „šlofíka“.

Tip pro dámy: Po sauně se kůže se nádherně vyčistí a zbaví toxinů. Celému procesu lze navíc ještě dopomoci použitím různých masážních kartáčů. Tělo v této chvíli báječně vstřebává zpevňující krémy a nejrůznější kosmetické přípravky proti celulitidě. Jejich účinek se po sauně takřka zdvojnásobí. Podobně vhodná je po absolvování sauny péče kosmetičky, protože vaše pleť je perfektně připravena na důkladné dočištění. Pravidelná návštěva sauny snižuje riziko celulitidy a dokonce podporuje proces hubnutí.

Autorka: Vanda Filipová

 

 

 

Napsat komentář