HOBBYMANIE(5)

Kočkopes existuje, je to ragdoll!

To je ale kočkopes, slýcháme někdy posměšně o něčem, co vlastně vůbec nejde dát dohromady. Jenže pozor, takový tvor opravdu existuje a kdo si ho pořídí, je v pasti. Už nikdy nebude chtít jinou kočku!

Seznamte se: Ragdoll, kočka modroočka alias „hadrová panenka“

Ragdoll je křížencem perské kočky a birmy posvátné. Okamžitě vás zaujme svými velkými blankytně modrými kukadly a hedvábným kožíškem. Před lety vyšlechtila toto plemeno Američanka Ann Baker. Sama byla překvapena jeho vlastnostmi a tak si vymyslela dost neuvěřitelnou historku:
„Po autonehodě jedna z mých koček ochrnula na zadní nohy a pak se jí rodili stejně postižení potomci. Byli jako hadrové panenky (anglicky ragdoll – pozn. redakce), mohli jste se s nimi podle libosti mazlit a nechali si skoro všechno líbit,“ tvrdila tehdy paní Baker.
Téhle historce sice sotva kdo uvěří, ale jméno Ragdoll už těmto krasavicím zůstalo. „Setkala jsem se před časem s tvrzením, že kdo si jednou pořídí ragdolla, nebude chtít už nikdy jiné plemeno koček. Brala jsem to s nadhledem, neuměla jsem si představit, v čem by se tyhle kočky měly tak moc lišit od jiných,“ vzpomíná Lucie Korejsová na chvíle, než si ragdolla pořídila. Nu a dnes má chovatelskou stanici Rohan´s Ragdoll Cattery

Mají psí povahu, kočičí důstojnost, hrdost a osobitost si však ponechaly

Tyhle kočky vás opravdu uchvátí. Už na první pohled nezvyklým vzhledem. Pokud se seznámíte s ragdollem blíže, na druhý pohled zjistíte, že má opravdu psí povahu. Je velmi snášenlivý, nechá si ledacos líbit a na rozdíl od jiných koček raději uteče nebo se podřídí, než aby zaútočil. Můžete se s ním tedy mazlit, jak chcete, rád vám to oplatí. Proto je také toto plemeno jako jedno z mála často využíváno k felinoterapii.
Tolerantní k lidem je ale jenom do určité míry. Jako každá jiná kočka umí dát zřetelně najevo svou nelibost nebo nespokojenost. Ponechala si i svou kočičí důstojnost, hrdost a osobitost.  „Pokud máte děti, pak je nutné připravit ragdollovi jeho místečko, kam se může schovat. Předejdete tak mnoha problémům,“ radí zkušená chovatelka Lucie Korejsová.

Býváte často pryč? Pořiďte ragdollovi parťáka!

Ragdoll má v povaze to, že je velmi společenský. Na rozdíl od „normálních“ koček, které svou přítomností vlastně otravujeme, je opravdu nerad sám a teskní. Pokud tedy býváte často dlouho v práci, je vhodné pořídit mu parťáka v podobě další kočky.
Musíte také počítat s tím, že v době línání budete mít plný byt jemných kočičích chlupů. Budou určitě všude, protože ragdoll je navíc tuze zvědavé zvířátko. Inu, to už je daň za to, že máte doma nejpřítulnější kočku na světě. Z oblečení vás těchto chlupů zbaví lepící váleček, na vybavení bytu je nejlepší ruční vysavač, jaký vybrat vám poradí odborné srovnání na Arecenze.cz.

Foto a odborná spolupráce:
Lucie Korejsová, Chovatelská stanice Rohan´s Ragdoll

Napsat komentář