HOBBYMANIE(5)

Kolik štěstí vás dělí od zahrádky na niti

Kokedamy se údajně vyvinuly s bonsají. Poté, co se u určitého typu rostlin vytvořil v nádobě pevný kořenový systém, došlo k vyjmutí z nádoby a pěstování na misce. Kořeny se schválně nechaly porůst mechem. Kolébkou kokedamy je pak Japonsko.

Jak na to

Kokedamu si může každý vyrobit doma. Potřebujete k tomu speciální směs substrátu, kdy jednu z hlavních složek tvoří japonský černý jíl (ketotsuchi). Typ substrátu je třeba přizpůsobit rostlině a jejím nárokům. Ač se dá údajně vyrobit kokedama z jakékoliv rostliny, pro začátečníky se doporučují rostliny vlhkomilné, které lépe drží pohromadě. Začněte třeba s kapradinou nebo nenáročnou „pokojovkou“: ledviníkem ztepilým, asparagem nebo sleziníkem. Převislé rostliny přenechejte do začátku zkušenějším kolegům.

Hotovou kokedamu stačí „zalévat“ jednou týdně. Ideální je postavit ji do misky s odstátou vodou a nechat ji nasáknout.

Tvorba substrátu

Kromě ketotsuchi potřebujete do substrátu další přísady, kterou budou zadržovat vodu, uvolňovat a vázat živiny i okysličovat kořeny. Základ většinou společně s japonským jílem tvoří rašeliník nebo akadama, perlit obsažený v substrátu pro pokojové rostliny, pemza a zeolit. Nic nezkazíte ani granulovým hnojivem.

Před výrobou kořenového balu se nebojte nechat rostlinu v květináči trošku přeschnout, lépe z ní pak po vyjmutí odstraníte zeminu. Dávejte také pozor na kořeny, abyste je nepolámali.

Kokedamový bal

Obnažené kořeny rostliny obalte nejprve ve vlhkém rašeliníku a vytvořte malou kouli. Rašeliník musí na kořenech dobře držet. Opatrně si můžete pomoci i provázkem.  Poté smíchejte směs substrátů a s pomocí vody vytvořte hmotu, kterou rašeliník opět obalíte. Kouli můžete tvarovat v dlaních. Vydržte až do chvíle, kdy bude rostlinka hezky zapouzdřená a substrát bude držet pohromadě. Pokud se dílo nedaří, přidejte trošku vody.

Obalte mechem a máte hotovo

Posledním krokem je obalení v mechu. Neměl by přesahovat výšku 3 cm. Pokud ho přinesete z lesa, nechte ho pár dní volně ležet, aby ho opustili všichni nežádoucí obyvatelé. Pozor dejte také na přítomnost hub nebo plísní. Před nabalením na kokedamovou kouli mech navlhčete rozprašovačem. Nebojte se rozdělit mechový koberec na menší části a „nalepovat“ po kouscích. V závěru si opět můžete pomoci provázkem. Volte umělá vlákna, která se časem nerozloží. Chcete-li kokedamu zavěsit, vytvořte si závěs s háčkem. Ten můžete schovat i uvnitř rostliny. Máte hotovo!

Autorka: Vanda Filipová

Napsat komentář