HOBBYMANIE(5)

Květákové placky se sněhem a pórkovou kaší

Květák se považuje za nejchutnější a nejstravitelnější brukvovitou zeleninu. Je výborným zdrojem vitaminů, minerálů a stopových prvků, které usměrňují trávení. Působí pozitivně na žaludek i na slepé střevo, proto se doporučuje jeho konzumace lidem se žaludečními chorobami jako je gastritida nebo vředy. Reguluje průchodnost střev, tudíž se hodí při zácpě i průjmech. Chcete zhubnout? Pak zařaďte do jídelníčku právě květák. Tato zelenina totiž neobsahuje skoro žádný tuk. Má velké množství draslíku, vápníku, hořčíku, fosforu a železa. Stejně tak obsahuje chrom, zinek, mangan, měď a selen. Květák je také vhodný jako prevence rakoviny.

Ingredience

na placky:

1 květák

3 celá vejce

pórek

čerstvé bylinky: petrželka, kerblík, pažitka, saturejka, tymián…

Trochu strouhanky nebo hladké mouky na zahuštění

olej na smažení

grilovací koření dle chuti

sůl, pepř čtyř barev

muškátový oříšek – nastrouhat

5 lžic mléka

event. 15 dkg nastrouhaného tvrdého sýra

na bramborovou kaši:

1,5 kg brambor

¼ másla

¼ l mléka

sůl

pórek (asi 10 cm kousek)

Postup

Květák rozebereme na růžičky a uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Vodu scedíme a květák rozmačkáme vidličkou. Přidáme žloutky, sůl, trochu mléka, pepř, koření, nastrouhaný muškátový oříšek, který květáku dodá specifickou vůni i chuť, nadrobno nakrájený pórek a do tuha ušlehaný sníh z bílků. Opatrně vše promícháme. Těsto bude nejspíše řídké, proto jej zahustíme trochou strouhanky nebo hladké mouky. Pro zdravější variantu můžeme použít mouku špaldovou. Květákové placky usmažíme v horkém oleji dozlatova a necháme okapat na ubrousku. Kdybyste chtěli květákovou hmotu ještě malinko vylepšit, můžete do ní nastrouhat tvrdý sýr, který je vhodný na smažení. Placky se totiž neobalují a mohl by vytékat.

Jako přílohu podáváme vařené brambory nebo bramborovou kaši. Brambory oloupeme a uvaříme v osolené a okmínované vodě doměkka. Potom scedíme, přidáme ¼ másla, hrnek horkého mléka a rozmixujeme. Nakonec vmícháme do kaše najemno nasekaný pórek. Výborná je kaše z brambor také s pažitkou nebo nastavená vařenou a rozmixovanou cizrnou.

Autorka: Hana Raiskubová

 

 

Napsat komentář