HOBBYMANIE(5)

Přihrňte sníh ke stromkům a ryjte

Už během února se objevují první květy. Pokud ji však stále pokrývá sníh, přihrňte jej ke stromkům. Poslouží jim jako zdroj vláhy, až začne tát.

Čas kácení

Pusťte se do kácení starých a nemocných stromů. Jabloně a hrušně, stejně jako okrasné dřeviny, například javory, habry či buky, potřebují v tomto období proklestit a zbavit suchých částí. Prořežte i živý plot, zejména keře jako hloh či ptačí zob. V kůře stromů přečkávají zimu larvy škůdců. Postříkejte je ještě předtím, než na stromech začnou rašit pupeny. Provzdušněte a obraťte kompost. Pokud chcete na jaře zakládat nový trávník, připravte si terén, jakmile roztaje sníh. Plochu nejprve zryjte a vyčistěte od kamenů. Zemina musí být jemná bez kořenů a zbytků plevele. Roztlučte hroudy a přidejte do půdy rašelinu. Lehce prohnojte.

Rytí záhonů a zahrady

Pusťte se do rytí a přípravy záhonů na setí zeleniny. Začátkem března můžete začít vysévat ranou zeleninu do fóliovníků a pařenišť. V případě příznivých podmínek sázejte předpěstovaný salát. Choulostivější zeleninu jako okurky, květák a rajčata přesaďte nejprve do květináčů nebo truhlíku.

Čím zastřihovat

Jaro je čas pro výsadbu keřů a stromků. Zkontrolujte si, v jakém stavu máte rýč, krumpáč a lopatu. Hodit se už brzy budou také zahradnické nůžky. Pokud budete pouze zastřihávat nově vysazené sazenice, postačí jednoruční klasické nůžky. Chystáte se na průklest silnějších větví? Potom si pořiďte nůžky s prodlouženou rukojetí nebo zahradnickou pilku. Na živý plot a velké plochy se zase hodí nůžky benzinové, akumulátorové nebo elektrické.

Pozor na holomrazy

Není nic horšího, než holomráz, tvrdí zkušení zahrádkáři. Co dělat, když holomráz – tedy silný mráz, který není doprovázený sněhovou pokrývkou – nečekaně udeří:

  1. Zabalte stromky, keře a další rostliny do papíru, juty, bublinkové fólie nebo podobných obalových materiálů. Ochránit je můžete např. i lepenkou nebo obyčejnými krabicemi. Větve stáhněte k sobě a obal zajistěte provázkem. Dá se např. použít i netkaná „čepice“, kterou na rostlinu jednoduše nasadíte. U bublinkové fólie dejte pozor, aby měla rostlina i tak stálý přívod vzduchu a nedošlo k zapaření a následnému množení chorob. Materiál by měl být světlý, ideálně průsvitný, aby mohlo docházet k fotosynté
  2. Zeleninu a česnek, který už stačil vyrašit, přikryjte netkanou fólií. Použijte i více vrstev, pokud očekáváte silný mráz.
  3. Zakryjte na noc, co jde. Jednotlivé kusy chraňte např. PET lahvemi, které rozpůlíte.
  4. Základ kmínků stromů či keřů ochraňte tak, že k nim přihrnete chvojí nebo slámu.
  5. Jestliže k poškození mrazem přece jen dojde, některé rostliny zachrání přípravek s patnáctiprocentním extraktem z mořských řas.

Autorka: Hana Raiskubová

 

 

 

 

 

 

 

 

Napsat komentář