HOBBYMANIE(5)

Velikonoční dobrůtky (VIII.): Mechová kuřátka z babiččina receptáře

Základ tvoří obyčejný piškot, zde ovšem ozvláštněný tukem. Zajímavé je, že se nic zdlouhavě nešlehá; základní přísady se pouze krátce zpracují šlehačem bez ohledu na hrudkovitou strukturu. Přidat pak stačí mouku s práškem do pečiva a následuje pečení. Z trouby nakonec vyjmete zlatavý piškotový plát, který je krásně vláčný a nadýchaný.

A tady přichází na řadu další důležitý krok: Ještě před zchladnutím se potírá cukrovou polevou a téměř hned se z něj vykrajují různé tvary (nesmí zcela vychladnout), třeba vajíčka nebo kuřátka. Ideální jsou ovšem měsíčky, vypichované v řadě za sebou kruhovým tvořítkem, takže výsledkem je minimum odkrojků.

Recept na piškotová vajíčka s polevou:
4 vejce, 1 vanilkový cukr, 250 g tuku (Zlatá Haná apod.), 250 g hladké mouky, prášek do pečiva, 2 lžíce rumu; poleva: citrónová šťáva, moučkový cukr, trocha horké vody

Jak na to krok za krokem:

K rozměklému pokrájenému tuku přidejte cukr včetně vanilkového, vejce a vše krátce zpracujte šlehačem, aby se přísady spojily (hmota nemusí být hladká, drobné hrudky tuku nejsou na závadu). V závěru šlehání přidejte rum a do řídké hmoty zapracujte stěrkou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Na plech vystříkaný olejem ve spreji (může být potřený tukem a vysypaný hrubou moukou, případně vyložený papírem na pečení) poměrně husté těsto rozetřete a plát upečte (30 až 40 minut při 140 až 150 ºC).
Jakmile ho vyjmete trouby, vymíchejte z několika lžic moučkového cukru s přídavkem citrónové šťávy a trochy horké vody polevu. Je-li natolik hustá, že se jen zvolna rozlévá, rozetřete ji na povrch teplého piškotu. Než ovšem stačí zaschnout a ztuhnout, vykrájejte z politého plátu požadované tvary, v tomto případě vajíčka a kuřátka.  (-fra, iri-)

Napsat komentář