HOBBYMANIE(5)

Mrkev – půl zdraví

Mrkev znali už staří Římané a korunovali ji příznačným jménem „královna“. Souvislost mezi zdravýma očima a mrkví však neexistuje. Jisté však je, že obsahuje velké množství potřebných minerálů a vitamínů. Má v sobě enormní množství betakarotenu, obsahuje vzácný selen, vitaminy D, E, a K i minerály jako je draslík, hořčík, vodík, vápník, měď, železo, jód a fosfor. Při vaření v kombinaci s tukem má mnohem více vitaminů než syrová.

Zdroj zdraví i potence

Betakaroten v mrkvi chrání sliznici před nánosy virů a bakterií, selen zabraňuje napadení buněk volnými radikály. Množství vitaminů a minerálů z mrkve posiluje srdce, zlepšuje krevní oběh, podporuje růst vlasů i kvalitu pokožky. U mužů má dokonce mrkev pozitivní vliv na plodnost a potenci.

Den mrkve jako osvěta

Ač mrkev váš zrak nezachrání, Den mrkve funguje v posledních letech velmi dobře jako osvěta a připomínka pravidelných preventivních očních prohlídek. Prvotní projevy očních vad jsou velmi často špatně rozpoznatelné a pokud se nezačnou léčit včas, může nenápadně a pomalu dojít k nezvratnému poškození.

„Jen díky preventivním prohlídkám můžeme rozpoznat a předcházet onemocněním, která zpočátku mohou probíhat i zcela nepozorovaně a bez obtíží. Je to především zelený a šedý zákal nebo věkem podmíněná makulární degenerace, u nichž nám včasná diagnostika a léčba umožní předejít možným komplikacím nebo dokonce trvalým ztrátám zraku. Preventivní oční prohlídku doporučujeme podstupovat alespoň jednou do roka,” upozorňuje primářka oční kliniky Neovize Šárka Skorkovská

Letošní Den mrkve mohou lidé na různých místech republiky oslavit preventivní oční prohlídkou zdarma. V Brně bude ve středu 4. dubna u Červeného kostela na Komenského náměstí stát od 10 do 14.30 oční tramvaj, kde zájemcům lékařští specialisté změří zrak.

Tip na zdravé mlsání: Mrkvové muffiny

Pokud si nechcete při chroupání mrkve připadat jako králíci, můžete tuto kořenovou zeleninu zapojit do jídelníčku v mnoha podobách. Vedle mrkvového salátu nebo mrkvové krémové polévky vsaďte třeba na sladkou variantu. Mrkvové muffiny jsou snadné, rychlé, málo kalorické a navíc báječně chutnají.

Ingredience:

120 g mrkve

180 g polohrubé mouky

3 – 4 lžíce medu

70 ml bílého jogurtu nebo zakysané smetany

50 g másla

2 vejce

1 lžička jedlé sody

špetka soli

nastrouhaná kůra z citronu

papírové košíčky nebo kokos na vysypání formiček

Postup:

V míse našleháme jogurt, rozpuštěné máslo a vejce. Přidáme mouku, med, špetku soli a promícháme. Poté přidáme najemno nastrouhanou mrkev, citronovou kůru a nakonec lžičku jedlé sody. Do formiček na muffiny vložíme papírové košíčky nebo je vymažeme máslem či rostlinným tukem a vysypeme kokosem. Formičky plníme těstem přibližně 1 cm pod okraj. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů Celsia cca 15 minut.

(vaf)

 

Napsat komentář