HOBBYMANIE(5)

Z medového receptáře: Tiramisu, jak ho ani Italové neznají!

Kromě fajnového žloutkového krému na bázi tvarohového sýru mascarpone (může být i tvaroh) obsahuje rovněž piškoty, ale ty se dají nahradit perníčky, jež vám zbyly třeba při pečení. Dezert pak můžete formovat nejen v pohárech či rozmanitých miskách, ale také v pekáčku nebo rozevírací dortové formě.

Užitečný tip: Jako základ můžete použít perníčky, jež vám zbyly od svátků, anebo si upečte extra plát: Vyšlehejte 125 g měkkého másla se 70 g krupicového cukru a zašlehejte do pěny 250 ml medu a 1 celé vejce. Po částech do základu zapracujte směs hladké mouky (350 g) s kakaem (2 lžíce), sodou (1,5 lžičky), kypřicím práškem do perníku (1 lžička), mletou skořicí se zázvorem (po 1 lžičce), špetkou mletého hřebíčku a soli. Vlažnou vodou (250 ml dle potřeby) zadělejte hladké těsto, propracované rozetřete do pekáčku 22 x 33 cm s papírem na pečení na dně a plát při 170 °C upečte (cca 40 až 45 minut). Zchladlý rozdělte na kostky velké 2 až 2,5 cm.

Báječné perníkové tiramisu:
2 sáčky rumových perníčků (kupované); sirup: 3 lžíce instantní kávy, 100 g krupicového cukru, 400 ml vroucí vody, 3 lžíce kávového likéru (brandy, tuzemák); krém: 4 žloutky, 120 g krupicového cukru, 50 ml červeného vína, 500 g mascarpone (měkký tvaroh), 250 ml smetany ke šlehání; na posypání: trocha práškového kakaa, špetka mleté skořice, moučkový cukr dle chuti

Jak na to krok za krokem:

Nejprve připravte sirup na smočení perníčků: V misce promíchejte instantní kávu s cukrem, přilijte vroucí vodu a míchejte vše do rozpuštění. Dále přilijte likér a nechte sirup vychladnout. Mezitím připravte krém: V kotlíku nad párou vyšlehejte žloutky s krupicovým cukrem a vínem, hustou prohřátou pěnu odstavte (nepřevařit!) a do krátce zchladlé vmíchejte mascarpone či tvaroh. Dále přidejte pevnou šlehačku (vyšlehaná smetana) a vše stěrkou zvolna, ale důkladně vymíchejte.
Perníčky postupně smáčejte ve zchladlém sirupu (nechte je tekutinu řádně nasát) a pokládejte je v rovnoměrně silné vrstvě na dno misek či pohárů. Dále přidejte ne příliš velkou vrstvu krému (musí perníčky zakrýt) a postup opakujte. Docela nahoře bude tvořit krém, který pečlivě uhladíte (misku plňte mírně pod okraj) a nechte vše vychladnout. Před podáváním obsah misek či pohárů poprašte kakaem smíchaným s trochou skořice a moučkového cukru.

Napsat komentář