HOBBYMANIE(5)

Okrasná zahrada v dubnu: Co všechno je třeba udělat?

Nejprve se podíváme, co všechno je třeba udělat v dubnu na zahradě okrasné. A není toho zrovna málo!

Na co nezapomenout v dubnu:

* Při příznivém počasí sejměte z rostlin ochranné fólie a chvojí.
* Z okrasných dřevin odstraňte poškozené, nemocné, uschlé nebo zmrzlé větve. Přestože se běžně doporučuje rozvázat keře svázané do kuželíku kvůli nebezpečí rozlámání pod mokrým sněhem již v březnu, pokud jste tak neučinili, duben je pro toto opatření lepší – počasí se už ustálilo.

Po odkvětu přihnojujte cibulnaté a hlíznaté květiny

* Záhony zbavte starého listí, odumřelé květiny a první plevely odstraňte. Odstřihněte suché části trvalek i okrasných travin či kapradin. Zeminu mělce zkypřete a k rostlinám přidejte kompost.

Pokud není půda dostatečně vlhká, důkladně ji zalijte. Vláhu potřebují především cibuloviny, okrasné keře a trvalky.
* Vysazujte a dělte trvalky. Vysazovat můžete cibuloviny a hlíznaté rostliny kvetoucí v létě, např. sasanky, lilie a jiřiny. Dřeviny vysazujte pouze tehdy, kdy již nehrozí mrazy.
* Zakrslé jehličnany pěstované v nádobách přesazujte jednou za tři roky až pět let. V mezidobí jim každoročně měňte svrchní část zeminy a posléze je přihnojte přípravkem určeným přímo pro jehličnany.
* Po odkvětu přihnojujte cibulnaté a hlíznaté květiny, odkvetlé jarní keře seřízněte, stejným způsobem v dubnu ošetřete vřesovce, které kvetly v zimě.
* V průběhu dubna dokončete řez růží. Tento měsíc je také nejvhodnější k výsadbě nových keříků. Vybírejte odrůdy odolné proti nemocím a škůdcům a sázejte je na slunné a vzdušné stanoviště. V prvním roce růže příliš nepřihnojujte.

Autor: -rp-

Napsat komentář