HOBBYMANIE(5)

Koťata nejmenší kočky světa se mají čile k světu!

Dvě mláďata se narodila pravděpodobně 18. dubna. To že jsou mláďata na světě, poznali ošetřovatelé až podle hlásků, které se začaly z porodního doupěte ozývat, protože jsou kočky cejlonské velmi plaché a žijí skrytě, nechtěli samičku při jejím prvním porodu nijak vyrušovat.
I první veterinární kontrola proběhla až s odstupem několika týdnů, aby měla novopečená máma klid a pohodu při zvykání si na její novou životní roli. Během kontroly se také zjišťovalo pohlaví koťátek – oba jsou to kluci.  

 Váží jenom kilo, ale se svými většími sestrami si v ničem nezadají

Kočka cejlonská (Prionailurus rubiginosus phillipsi) patří mezi nejmenší kočkovité šelmy. Obývá suché opadavé lesy na indickém subkontinentu. Poddruh chovaný v ostravské zoo se vyskytuje pouze na Srí Lance (ostrov Cejlon), kde  byl zaznamenán výskyt i v tropickém deštném lese. Přestože dává přednost husté vegetaci a kamenitým oblastem, zatoulává se také do zemědělské a osídlené krajiny, kde ji lákají hojní hlodavci.
Je to excelentní lezec po stromech, ale svou kořist loví zejména na zemi. Je aktivní především za soumraku a v noci. Po 66 až 70 dnech březosti rodí samice jedno až dvě mláďata, která ukrývá v dutinách stromů a pod skalními převisy.
Tyto šelmičky váží v průmětu jenom něco kolem 1 kg, o titul nejmenší kočky soupeří ještě s kočkou černonohou z jižní Afriky, nedávné době pak vědci objevili v Jižní Americe drobné stromové oceloty, jejichž hmotnost se pohybuje také kolem jednoho kilogramu.

Text: Šárka Kalousková (Zoo Ostrava)
Foto: Pavel Vlček, Video: Enrico Gombala

Napsat komentář