HOBBYMANIE(5)

Krajové recepty: Bramborové pěry s povidly a mákem

Jde o taštičky z bramborového těsta, které můžeme naplnit prakticky čímkoliv od povidel, marmelády a ořechů až po brynzu. Chutnají totiž skvěle nejen nasladko, ale i ve slané verzi. Těsto navíc nekyne a je uvařené za pár minut. Na talíři pak hotové pěry stačí přelít máslem nebo sádlem – vždyť naše babičky ani ničím jiným sladká jídla nemastily. Posypeme mletým mákem s cukrem, strouhaným perníkem nebo tatrankou a vesnická delikatesa z dob dávno minulých je na světě. Věřte, že jakoukoli úpravu tohoto jídla, které se podává vždy s hustou polévkou, například gulášovou, fazolovou nebo s bramboračkou, si vaše děti i váš muž okamžitě zamilují.

Ingredience:

  • 1 kg brambor
  • 30 dkg hladké mouky (nebo napůl s polohrubou)
  • 1 celé vejce
  • sůl
  • povidla
  • sádlo nebo máslo na přelití
  • mletý mák
  • moučkový cukr

Postup:

Brambory uvaříme ve slupce nejlépe den předem, necháme vychladnout a oloupeme. Na výrobu bramborového těsta je vždy lepší připravit si je s předstihem několika hodin, aby pořádně ztuhly. Jinak se brambory lepí nebo „tečou“, těsto rychle řídne a musí se zbytečně zahušťovat moukou.

Na druhý den brambory nastrouháme na struhadle najemno do větší mísy. Osolíme, přidáme jedno celé vejce a zasypeme moukou. Můžeme smíchat hladkou s polohrubou, s hladkou jsou ale pěry jemnější. Poté vypracujeme těsto. Pokud se lepí na ruce, přisypeme mouku. Čím více jí do těsta zapracujeme, tím je ve finále tužší, proto se snažíme mouky používat co nejméně. Z vypracovaného těsta vytvoříme hada a rozkrojíme na dvě části. Ty na pomoučeném vále vyválíme na placku zhruba ½ cm silnou. Rádýlkem pak nakrájíme obdélníky nebo čtverce 8 x 8 cm podle toho, jak chceme pěry velké. Na každý čtvereček položíme lžičku povidel či jiné připravené náplně dle chuti a fantazie a těstem povidla překryjeme. Vytvoříme taštičku a pořádně ji prsty přitlačíme, aby povidla během vaření nevytekla. Mezitím ve větším hrnci přivedeme k varu dostatečné množství vody, kterou osolíme. Taštičky do vody vkládáme až poté, co voda začne klokotat. Pěry opatrně podebereme, aby se při vaření nepřichytily na dno hrnce. Když jsou uvařené, vyplavou nahoru. Poté je necháme ve vroucí vodě ještě asi dvě minuty, aby se mouka s bramborami dostatečně provařily. Opatrně vyjmeme do pekáče. Naservírujeme na talíř, kde pěry přelijeme rozehřátým máslem nebo sádlem a posypeme mákem, ořechy, tatrankou nebo strouhaným perníkem.

(hra)

Napsat komentář