HOBBYMANIE(5)

Krajový recept: Kynuté „kule“ s meruňkami

Naše babičky uměly z červencových meruněk vykouzlit opravdové zázraky. Třeba litou kynutou buchtu na plech s drobenkou, která voněla pokaždé až za roh. Nebo právě tyhle úžasné kynuté meruňkové „kule“. Vyzkoušejte je jako sladký oběd. Hodí se na ně i meruňky kompotované. Když se posypou strouhaným perníkem a polijí rozpuštěným čerstvým máslem, vznikne z obyčejného „babičkovského“ jídla nevšední zážitek.

Ingredience (na cca 50 ks):

3/4 kg hrubé mouky

1 kostka kvasnic

2 celá vejce

sůl

trochu mléka, vody – cca 2 dcl

může být i prášek do pečiva

Na posypání: mletý mák s moučkovým cukrem, tatranka, tvaroh nebo perník na strouhání, jemná strouhanka smíchaná s mletým kokosem a hlavně horké máslo na přelití…J

Postup:

Nejprve si připravíme kvásek obvyklým způsobem. Ohřejeme mléko, do kterého přidáme krystalový cukr a po jeho rozpuštění i kostku kvasnic. Mléko na kvásek nesmí být horké, jinak nevykyne. Mezitím si do velké mísy nasypeme mouku. Kule vaříme z hrubé mouky – stejně jako kynuté knedlíky k omáčkám, ale menší část lze zaměnit i za polohrubou. Z hrubé jsou ovšem nadýchanější.

Mouku osolíme, přidáme vajíčka, můžeme i trochu prášku do pečiva. Nakonec přilijeme vykynutý kvásek. Těsto promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout asi hodinu. Pak promícháme ještě jednou, prohněteme vařečkou a necháme znovu kynout. U kynutého těsta platí, že by měly být všechny přísady stejně teplé a že čím více vzduchu do něj zapracujeme, tím bude ve finále nakypřenější. Při mísení by se mělo od mísy odlepovat. Těsto by mělo být spíš tužší, podobně jako na kynuté knedlíky k omáčkám, aby se při vaření nerozbředly.

Posypeme si vál hrubou moukou a začneme na něj lžičkou vykrajovat hromádky. Každou pak roztáhneme na placku a podle sladkosti meruněk přidáme moučkový cukr. Bohatě stačí lžička. Poté vložíme půlku meruňky a zabalíme do kuličky. „Kule“ uvaříme ve vroucí vodě v hrnci s pokličkou a při vaření jednou otočíme. Z každé strany vaříme zhruba 4 minuty (podle velikosti). Pokud chceme mít jistotu, že jsou knedlíky krásně provařené, zkusíme jeden rozkrojit.

Kynuté kule se rády sráží, proto je ihned po vyjmutí z vody propícháme vidličkou. Rozhodně nedáváme více vrstev na sebe, ale necháme chladnout rozložené – třeba na plechu. Na talíři pak každou porci posypeme mákem, strouhaným tvarohem, strouhanou tatrankou nebo třeba strouhankou, opraženou s kokosem na másle. Navrch polijeme rozpuštěným máslem.

Jsou skvělé!

Autorka: Hana Raiskubová

Napsat komentář