HOBBYMANIE(5)

Jak uklízely naše babičky

Trápí vás zažloutlá vana nebo umyvadlo, skvrny na sporáku či usazený vodní kámen, kam se podíváte. Nemusíte chodit do drogerie, ale vystačíte si se zásobami ve vlastní spíži. Spoustu věcí, s jejich pomocí skvěle vypulírujete vaši domácnost, až se bude lesknout, máte běžně doma – ocet, jedlou sodu nebo také obyčejnou sůl.

Ocet na mapy i na koberec

Trápí vás žluté mapy v záchodové míse či kolem odtoku vody ve vaně? Zachrání vás ocet. Octová voda dobře rozpouští usazeniny i vodní kámen na zašlých bateriích. Stejně tak lze octu využít při umývání oken. Budete překvapeni, jak moc se budou lesknout a navíc vůbec nebudete řešit problémy se šmouhami, který vznikají, když používáte chemické čistící prostředky. Po octu sáhnětě i v případě, pokud hodláte dát ještě jednu šanci starému koberci na odpis. Když ho pořádně vydrhnete octovou vodou, vrátíte mu jeho původní lesk. Ocet oceníte také ve chvíli, kdy budete řešit napáchané škody po romantickém večeru, kdy jste neuhlídali svíčky a vosk se roztekl po stole. Skvrnu stačí zahřát fénem nebo žehličkou setřít hadříkem namočeným v octu.

Citrón v kuchyni

Jestli se nemůžete zbavit skvrn na kuchyňské lince, vyzkoušejte obyčejný citrón. Na znečištěné místo nakapte citrónovou šťávu a nechte chvíli působit. Poté omyjte vodou. Citrónovou kůru zase využijete na sklokeramickou desku. Pořádně ji potřete kůrou a vyčkejte minimálně půlhodinu. Poté špínu pohodlně setřete.

Citrón dobře působí  na mastnotu. Nebojte se s ním vyčistit prkénko, vařečky, kvedlačky a další dřevěné pomůcky do kuchyně. Má také bělící účinky, když chcete odstranit skvrny od kečupu či borůvek. Zbaví vás i zbarvení rukou právě od borůvek nebo např. červené řepy.

Jedlá soda na vodní kámen

Máte usazený vodní kámen v termosce nebo rychlovarné konvici? Vyzkoušejte jedlou sodu rozmíchanou ve vodě. Podobnou službu vám udělá kyselina citrónová nebo prášek do pečiva. Rozpuštěný prášek ponechte v nádobě minimálně dvě hodiny. Můžete nechat přejít i varem. Prášek do pečiva prospěje i vaší lednici. Zbaví vás nepříjemného zápachu podobně jako rozkrojené jablko. Stačí ho nasypat na talířek.

Sůl nad zlato

Na gril či troubu vyzkoušejte obyčejnou sůl. Nasypte ji na špinavé místo a zahřívejte. Až sůl zhnědne, setřete papírem. Nakonec omyjte vodou. Efektní čištění oblečení s pomocí soli netřeba připomínat. Sůl rovněž krásně bělí. Začněte třeba u starých záclon.

Trápí vás proužky od čaje či kávy uvnitř hrnečků? I ty vyčistíte s pomocí soli, nanesené na houbičku. Sůl kvalitně vyčistí i váš kávovar. Stačí nasypat, spustit jeden cyklus a nechat pár hodin působit. S hrnkem soli se dá vyčistit i odpad. Když ho zalijete horkou vodou, skvěle uvolní nečistoty v sifonu.

Sůl lze využít i při čištění grilů či trouby. Nasypte ji na špinavé místo a zahřívejte, než sůl zhnědne. Potom místa otřete papírem a umyjte vodou.

 (vaf)

 

Napsat komentář