HOBBYMANIE(5)

Už jste navštívili kryokomoru?

Nejde o účinnou metodu určenou jen pro vrcholové sportovce nebo snad šílence, kteří musí v životě všechno zkusit. Naopak. Pokud totiž tento adrenalinový zážitek podstoupíte, posílíte si imunitu, poléčíte kostru a svaly po úrazech či operacích. Pomůže vám s chorobami plic, záněty kůže, bolestí a sníženou pohyblivostí rukou i nohou. Odborníci tvrdí, že kryoterapie je doslova všelék. Zlepšuje podle nich také prokrvení celého těla a pohyblivost kloubů a odstraňuje další fyzické a psychické problémy. A co víc, pomocí extrémně nízkých teplot si můžete nechat také zamrazit tukové buňky a nastartovat hubnutí.

Trpíte celulitidou? Zkuste kryo

Kryokomora, která připomíná při troše nadsázky velký mrazák, může pomoci i s přebytečnými tuky a celulitidou. Pro dlouhodobý efekt se doporučuje deset až třicet chladových terapií po dvou až čtyřech minutách. Pokud se přece jen rozhodnete tuto pro někoho možná drastickou léčebnou kůru podstoupit, nezapomeňte si s sebou vzít potvrzení od obvodního lékaře. Obsluha vás ale vpustí do komory i na tzv. vlastní riziko. Stačí pak jen podepsat souhlas s celotělovou chladovou terapií.

Do „mrazáku“ s čelenkou a rukavicemi

Protože teplota v kryokomoře je pro lidský organismus skutečně extrémní, budete potřebovat speciální vybavení. Patří k němu bavlněné triko, kraťasy, rukavice a čelenka proti omrznutí ušních lalůčků a prstů a speciální obuv, kterou vám za úplatu zapůjčí přímo na místě procedury. Připravte si ale peněženky, jedna taková návštěva vás může přijít i na několik stokorun. Průměrně stojí jeden vstup okolo 300 korun, jednorázový vyjde na zhruba 400 korun.

Návštěvu kryokomory konzultujte s lékařem

Terapii extrémním chladem si raději neordinujte sami. Navštivte nejdříve lékaře, který vám tuto moderní rekonvalescenční metodu buď doporučí, nebo ne. Má totiž celou řadu omezení. Nebezpečná může být například pro lidi s těžkými chorobami srdce a krevního oběhu, poruchami rytmu srdce, s nádory, cukrovkou, vysokým krevním tlakem, plicními nemocemi či nedostatečností krevního oběhu. Krátký pobyt v teplotách okolo -130 st. Celsia se nedoporučuje ani ženám od 3. měsíce těhotenství. Nehazardujte ani v případě, pokud trpíte klaustrofobií. Kryokomora je totiž velmi stísněný prostor, kde budete po celou dobu terapie pečlivě uzavřeni. Snadno by se vás mohl v takovém případě zmocnit záchvat paniky.

Na co kryoterapie také pomáhá?

  •  chronická zánětlivá revmatická onemocnění pohybového aparátu
  • artróza malých a velkých kloubů
  • pooperační otoky
  • atopický ekzém
  • astma a spastická bronchitida
  • svalový únavový syndrom
  • záněty Achillovy šlachy a lokte
  • bolesti paty
  • lupénka
  • roztroušená skleróza

Autorka: Hana Raiskubová

Napsat komentář