HOBBYMANIE(5)

Léto je pryč, je čas připravit zahradu na zimu. Na co nezapomenout?

Plody své práce jsme už povětšinou sklidili. A tak začínáme pomalu připravovat svou zahradu na to, aby zimu přestála ve zdraví a na jaře se zazelenala a rozkvetla v plné kráse. Máme pro vás desatero toho, na co byste neměli zapomenout:

1) Ještě je pořád čas na vysetí pozdních ředkviček. Rostou rychle, takže koncem října si budete moci pochutnávat na čerstvých vitamínech.

2) Nezapomeňte také vysadit jarní květiny, ať už begonie, jiřiny, nebo cibulky narcisů, tulipánů a dalších.

3) Je také čas na výsadbu okrasných keřů, živých plotů a barevných travin. Pamatujte na to, že zvláště túje a cypřiše budou potřebovat hodně vláhy, a to i v teplejších zimních dnech!

4) Připravte si v klidu jámy pro zasazení ovocných stromků.

5) Prořežte maliníky a ostružiníky. Odstraňte staré výhony a nové vyvažte k oporám. Ke keříkům také přihrňte zeminu.

6) Ještě před začátkem prvních mrazíků skliďte poslední zeleninu. Může být i nedozrálá, ještě dojde. Náš tip: Dejte ji k banánům, jejich enzymy urychlují dozrávání!

7) Také cukety a dýně jsou háklivé na mrazíky. I ony ale ještě dozrají i po utržení, a pokud je uskladníte na suchém a dobře větraném místě, budete si na nich pochutnávat i o vánocích.

8) Přeneste pokojové a další choulostivé rostliny, které jste venku letnili, zpět domů. Ale často větrejte, aby se mohly dobře aklimatizovat a ke stěhování si vyberte teplejší dny.

9) Ošetřete zahradní nábytek, zvláště dřevěný. Buď ho přikryjte, nebo ještě lépe uskladněte v suché místnosti.

10) Připravte na zimu také bazén. S výjimkou těch nejmenších a gumových je zbytečné ho vypouštět! Vyčistěte dno a stěny a odstraňte z vody nečistoty, ošetřete ji příslušnou bazénovou chemií a hlavně bazén zakryjte krycí plachtou, aby do bazénu nepadalo listí.

 

Napsat komentář