HOBBYMANIE(5)

Lucie radí: Co dám dětem do školy k svačině a co určitě ne?

Škola už klepe na dveře, a tak nám výživová poradkyně Lucie Svobodová poradí, co našim dětem zabalit jako svačinu. Ta správná je pro ně stejně důležitá, jako mít napsané úlohy do školy.

„Školáci, kteří pravidelně svačí, bývají při vyučování více soustředění, klidnější a méně unavení. Naopak děti, které svačinu opomínají, zkonzumují pak během dne mnohem více sladkostí, slaných smažených chipsů a nevhodných slazených nápojů. Odpoledne je dohání velký hlad a neustálé chutě se něčím zasytit, což mimo jiné vede k obezitě,“ vysvětluje RNDr. Lucie Svobodová, odbornice na výživu a zdravý životní styl, a pokračuje: „Svačinu připravujte ideálně doma a neváhejte do ní zapojit i vaše ratolesti, které si tak lépe osvojí zásady zdravého stravování. Důležitá je také pestrost stravy, děti si nenavyknou na stereotyp a svačení je bude i více bavit.  Rozhodně nenechte svého potomka vybírat si dopolední jídlo ve školním bufetu nebo v automatu!“

SVAČINOVÉ MENU – CO V NĚM NESMÍ CHYBĚT?

• Pečivo – základem dětských svačin bývá téměř vždy pečivo. Dbejte na jeho kvalitu a nakupujte jej u pekaře, nikoliv připravené ze zmražených polotovarů.  Je pro děti vhodnější bílé nebo celozrnné pečivo?„Malé děti mají oproti dospělým nižší nároky na denní příjem vlákniny, a proto není podávání celozrnného pečivapřímo nutností.  Děti ve školním věku ale můžete pomalu přivykat na pečivo s podílem celozrnné pšeničné, žitné, ječné nebo špaldové mouky,“ říká dále RNDr. Lucie Svobodová.

  • Sýry a pomazánky- chléb s pomazánkou nebo sýrem je rozhodně příkladem správné svačinky. Ale – je velmi důležité dbát na jejich výběr. Nejlepší jsou tvarohové pomazánky a čerstvé sýry typu žervé. Vhodnou pomazánku můžete připravit rychle a jednoduše i doma: polotučný tvaroh stačí rozmixovat s kouskem másla, zeleninou a vše nakonec dochutit bylinkami.
  • Ovoce a zelenina – vyváženost svačiny rozhodně podpořte kouskem ovoce nebo zeleniny, které přispívají také k celkové pestrosti pokrmu.
  •  Nápoje – důležitý je také pitný režim dětí. Přemýšlíte, zda jim připravit do školy džus nebo raději limonádu? Přednost dejte čisté vodě, kterou můžete „dochutit“ lístky máty nebo meduňky, popřípadě čerstvou citrónovou nebo pomerančovou šťávou. Pouze u dětí s vyšší fyzickou aktivitou během dne můžeme jako součást svačiny přidat navíc 100% džus, i ten je však nutné naředit vodou.

JAK VELKÉ PORCE?

„Velikost a složení svačiny je velmi individuální. Hodně záleží na věku, tělesné stavbě a hlavně na fyzické aktivitě během dne. Malý sportovec by měl mít určitě větší energetický příjem než jeho vrstevník, který má aktivního pohybu minimum. K běžné svačině přidejte u sportujícího dítěte ještě kus ovoce, malou tyčinku lisovanou z ovocné dřeně, hrst ořechů nebo nesířeného sušeného ovoce. Zvýšenou potřebu bílkovin zajistíme přidáním acidofilního mléka, kefíru, jogurtového nápoje či plátku šunky vajíčka nebo tvrdého sýru navíc,“ informuje dále RNDr. Lucie Svobodová.

VHODNÉ VERSUS NEVHODNÉ POTRAVINY:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Běží vám hlavou, zda jste svému školákovi připravili opravdu správnou svačinku? Pomocníkem při sestavování jídelníčku může být náš rychlý přehled vhodných a nevhodných potravin.
Příklady vhodné svačinky :
Pečivo (chléb, kornspitz, celozrnný rohlík) s čerstvým sýrem žervé nebo sýrem cottage a zeleninou,domácí vaječnou nebo rybičkovou pomazánkou a zeleninou (majonézu nahradíme při přípravě čerstvým sýrem nebo bílým jogurtem), s máslem, šunkou a zeleninou.
 Mrkvovo – ananasový nebo mrkvovo – jablečný salát (nastrouhaná zelenina, ovoce, citrónová šťáva, popř. lžička třtinového cukru).
Polotučný bílý jogurt s müsli (pozor kupujte sypkou směs vloček, ořechů, popř. sušeného ovoce, ne křupané zapékané müsli, které je velmi kalorické). Mléčné výrobky slazené kombinací cukru a glukózo-fruktózového sirupu nebo jiným sladidlem též nejsou ideálním řešením, pozor i na přítomnost umělých barviv.
Salát ze sezonního ovoce posypaný (stačí jen hrst) ořechy a semínky.
Domácí jablečný pudink (rozvařená jablka s bio pudinkem, doslazené třtinovým cukrem, agáve sirupem, javorovým sirupem – nebo vychladlý přisladit lžičkou medu, místo mléka můžeme pudink uvařit v jablečném moštu).
Domácí ovocný tvaroh (do tvarohu je možné rozmixovat sezónní ovoce popř. zmražené ovoce).
Zeleninový salát s cottage sýrem (nakrájejte zeleninu na kostičky – červená paprika, okurka, ředkvička – smíchejte s cottage sýrem a dochutit můžeme třeba pažitkou nebo jinou bylinkou).
Pohanková tvarohová bábovka (můžete použít běžný recept, pouze vyměňte bílou mouku za pohankovou, špaldovou nebo celozrnnou pšeničnou, místo bílého cukru dejte třtinový a získáte tak zdravější domácí pochoutku).

Příklady nevhodné svačiny:
Uzeniny do dětského svačinového boxu nepatří! Klasická svačina, rohlík se salámem, je pro děti opravdu nevhodná, uzeniny tedy rozhodně vynechte. Salámy nahraďte kvalitní šunkou s podílem masa min 95%. Vynechte také paštiky a jiné pochoutky v konzervách!
Pro běžnou populaci dětí nejsou vhodné ani přislazené ovocné přesnídávky, obsahují mimo přirozeně se vyskytující ovocné cukry ještě další jednoduché cukry. Vhodné jsou pouze ty nedoslazené, obsahující 100% ovoce.
Mléčné výrobky slazené kombinací cukru a glukózo-fruktózového sirupu nebo jiným sladidlem též nejsou ideálním řešením, pozor i na přítomnost umělých barviv.
Do dětské láhve na pití nepatří slazená limonáda ani přeslazené uměle dobarvené sirupy s vodou.
Nenechte se zlákat dětským motivem na balení tavených sýrů, ty na namazání pečiva nepoužívejte. Obsahují velké množství tavících solí, které mohou při častější kombinaci způsobovat problémy s vápníkem v kostech a zubech.
Vaše dítě se ve škole rozhodně obejde bez bonbónů, čokolád, slaných krekrů a jiných zbytečných „dobrot“.
Pozor na zdravě vypadající müsli tyčinky v polevě, ukrývají v sobě mnohdy více energie než jiné na první pohled kalorické pochoutky.
Sušenky jsou oblíbenou dětskou svačinkou, obsahují však velké množství nevhodných tuků a rychlých cukrů, které dětem dodají energii pouze na chvíli. Záhy dostanou opět hlad a chuť na další jídlo. Podle výzkumů konzumace sladkostí vede k větší roztržitosti a nesoustředěnosti dětí, což si my rodiče u dětí rozhodně nepřejeme.Stejně nevhodné jsou i koblihy, croissanty, tukové vánočky, buchty a koláče.

Lucie – Centrum zdraví vzniklo v roce 2011 pod vedením odbornice na výživu a zdravý životní styl RNDr. Lucie Svobodové. Klienti si zde mohou nechat poradit, jak zdravě zhubnout bez drastických diet, jak zlepšit svou výkonnost ve sportu či zdravotní stav. L. Svobodová zakládá svou práci na odbornosti a především na individuálním přístupu ke klientovi, ve kterém zohledňuje výjimečnost každého jednotlivce vzhledem k věku, pohlaví, zdravotnímu stavu, fyzické a psychické námaze, možnostem stravování apod. Vystudovala obor biochemie na přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy.

 

 

Napsat komentář