HOBBYMANIE(5)

Máme doma štěně (IV.): Pozor na rozinky i čokoládu, pejsky zabíjejí!

Že se pejskům (a to i dospělým), nesmí dávat čokoláda, snad víte. Platí to ostatně i pro kočky. Ale tušíte, že svého mazlíčka můžete spolehlivě zahubit i zdánlivě neškodnými rozinkami, hroznovým vínem nebo v cukrárně koupeným dortem? A pozor i na krémy na boty – obsahují látky, které pejskovi náramně voní, jenže i tak běžná věc v domácnosti ho může zabít.

Co může zahubit vaše štěnátko

Rozinky a hroznové víno – jejich pozření vyvolává rychlé selhání ledvin a u citlivějších jedinců vede k úmrtí. Vědci dosud nezjistili, kteří psi jsou „citlivější“, takže to u toho svého raději nezkoumejte! První pomoc: Obsahové látky hroznů a rozinek se déle vstřebávají, proto je v rámci první pomoci možno vyvolat zvracení asi do hodiny od pozření a následně podat aktivní uhlí.
Dorty a zákusky
jejich výrobci do některých z nich přidávají umělé sladidlo xilitol. Stimuluje slinivku, která potom „vyrobí“ takové množství inzulínu, že pes zkolabuje. První pomoc: Pokud je zvíře při vědomí, vyvolat zvracení a následně podat aktivní uhlí, ale to jen několik minut po pozření, látka se rychle vstřebává. Dále je možno podat několik kostek cukru nebo stříkačkou vpravit do tlamy cukerný roztok.
Čokoláda ta je navíc nebezpečná i pro kočky. Může zvířatům poškodit slinivku, navíc obsahuje teobromin. Ten vyvolává u zvířat

poruchu srdečního rytmu a může způsobit i zástavu srdce. Nedávejte svému štěněti čokoládu ani jako pamlsek po kostičkách, protože teobromin se v jeho těle kumuluje! První pomoc: Je obtížná, otrava se může projevit až za několik dní. V případě nehody, kdy pes sežere například celou bonboniéru, je dobré vyvolat zvracení.
Krémy na boty – obsahují obvykle terpentýn a organická rozpouštědla. Tyto látky tlumí aktivitu nervové tkáně a mohou vést až k bezvědomí zvířete. A pozor: Některé z prostředků na čištění a údržbu obuvi obsahují i etylenglykol! Chutná sladce, takže váš pes ho možná bude chtít oblizovat. Jenže tato látka mu těžce poškodí ledviny! První pomoc: Zvířeti podáme alkohol – čisté destiláty – pozor, dáváme jen do 10 ml, koncentrace etylenglykolu v přípravcích na ošetření na boty není vysoká, při předávkování utlumíme mozek natolik, že by mohlo dojít k bezvědomí. U zvířete, které čistý alkohol odmítá i z injekční stříkačky, je možné zkusit podat pivo v dávce asi do 50 ml dle váhy zvířete.
Foto: faunanet.sweb.cz, annetodd.blog.cz , www.muj-pes.cz, www.dogsmagazin.cz

 

 

 

 

Napsat komentář